У Польщі оголосили війну, але не іншій країні: усе через масштабні повені

Читать на русском
Автор
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск Новина оновлена 23 вересня 2024, 22:21
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск. Фото Колаж "Телеграфу"

Екологи проти

Через великі повені, від яких Польща страждає уже кілька тижнів, місцева влада оголосила війну несподіваному ворогу. Наслідки повеней виявилися такими серйозними, на думку чиновників, зокрема й через бобрів. Тому тепер із ними будуть боротися усіма можливими способами.

Ситуація набула такого резонансу, що навіть прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск був змушений прокоментувати її. Як повідомляє польське видання Onet, глава уряду анонсував початок активної боротьби з бобрами.

На антикризовій зустрічі у Ґлоґуві, присвяченій наслідкам повені, Дональд Туск прокоментував заяви про роль бобрів у повенях: "Іноді доводиться вибирати між любов'ю до тварин і безпекою міст, сіл і стійкістю набережних. Робіть усе необхідне в рамках правил. Я буду відстоювати такі рішення, набережні сьогодні є абсолютним пріоритетом". Він наголосив, що захист населених пунктів є абсолютним пріоритетом, і закликав робити все необхідне в рамках чинних правил.

Туск також анонсував, що протягом наступного тижня уряд займатиметься цим питанням на різних рівнях. Планується розглянути адміністративні та нормативно-правові акти, а також закони щодо боротьби з бобрами.

Проте екологи критично ставляться до такого підходу. Вони наголошують на важливій ролі бобрів в екосистемі. За словами фахівців, ці тварини відновлюють зв'язки між водотоками та їхніми природними заплавами, створюючи невеликі ділянки заболочених територій. Уповільнення течії води допомагає боротися як з повенями, так і з посухою.

Польські захисники природи також зазначають, що бобри не винні у розриванні захисних насипів, які погано охороняються.

Нещодавно Центральну Європу накрила потужна негода, спричинивши масштабні повені у низці країн. Стихія особливо розбушувалася в Польщі та Чехії, частково зачепивши Румунію та Австрію.

У польському Нижньосілезькому воєводстві через повінь обвалилася будівля поліцейської дільниці. Інститут метеорології та водного господарства повідомив про прорив дамби в Строне Сльонське. Вода прямувала вниз річкою Бяла Лонгецька до водозбірного басейну Ниси Клодзкі.

Раніше "Телеграф" писав, що Польща може влаштувати проблеми Україні під час головування в ЄС. З початком 2025 року Польща очолить Раду ЄС на пів року.