Сонячну пляму можна побачити із Землі: чи призведе вона до магнітних бур найближчим часом

Читать на русском
Автор
Космос Новина оновлена 09 лютого 2024, 08:17
Космос. Фото Згенеровано ШІ ("Телеграф")

Астросиноптики застерігають про нову загрозу зі космосу

На світилі продовжують утворюватись викиди корональної маси (СМЕ). Один з них, ймовірно, спровокує магнітну бурю вже наприкінці робочого тижня. Однак одним із джерел вибуху на Сонці може стати марсіанська пляма, яка має в собі аж 4 темні ядра.

Як повідомляють вчені зі ресурсу дослідження космічної погоди Spaceweather, незначні геомагнітні бурі класу G1, тобто слабкі, можливі 9 лютого, коли CME пройде поблизу Землі. Асиметрична форма викиду вказує на те, ймовірність шторму на Землі складає 50% на 50%.

Однак, як зауважують фахівці, на Сонці росте марсіанська пляма AR3576, яка настільки велика, що її можна було побачити з Аргентини. Марсохід NASA сфотографував її:

За словами вчених, пляма хоч і здається маленькою на фото, однак це лише зображення. Насправді від кінця до кінця група сонячних плям простягається на понад 200 000 км із принаймні 4 темними ядрами, більшими за Землю.

Але найбільшу цікавість викликає її магнітне поле. Зіткнення протилежних полюсів може спричинити вибухове магнітне перез’єднання (Ред. Магнітне перез'єднання — це процес, де лінії магнітного поля з різних магнітних доменів сходяться разом та швидко перебудовуються. У такому випадку енергія магнітного поля нагріває найближчі області атмосфери Сонця та розганяє заряджені частинки до високої швидкості).

Фахівці з NOAA кажуть, що ця сонячна пляма становить загрозу для сильних сонячних спалахів класу X, тому є ймовірність магнітних бур.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що в деяких областях України найближчим часом може потеплішати до +17 градусів.