Напряму залежить від доходу: якою буде сума субсидії для нових отримувачів

Читать на русском
Автор
Субсидія може надаватися на кілька особових рахунків в одному домогосподарстві, якщо вони розділені
Субсидія може надаватися на кілька особових рахунків в одному домогосподарстві, якщо вони розділені. Фото Колаж "Телеграфу"

Сума допомоги розраховується індивідуально для кожного домогосподарства

Субсидію в Україні можуть отримати не тільки громадяни нашої держави, а й легально перебуваючі іноземці чи особи без громадянства. Для цього потрібно відповідати кільком критеріям. Серед них — не мати боргів за комунальні послуги (або мати договір реструктуризації), мати невисокий рівень доходу, працювати або бути безробітним з офіційним поясненням (непрацездатність, навчання тощо) та інш.

Ще до того, як надійде відповідь про надання чи відмову у субсидії від Пенсійного фонду, вже можна визначити на яку приблизно суму може претендувати домогосподарство. Субсидія — це різниця у вартості комунальних послуг та сумою обов'язкового платежу, нагадують "Вісті". Його розраховують за формулою.

Треба порахувати дохід родини за місяць та розділити на кількість проживаючих. Так отримується сума середньомісячного доходу на особу. Цю цифру ділять на прожитковий мінімум (з 1 січня 2024 — 2920 грн). Отримане число ділять на 2 та множать на 15%. Аби перевести відсотки у гривні та визначити суму обов'язкового платежу отримане число множать на сукупний дохід. Відняти від вартості комунальних послуг отриману суму — різниця і буде сумою субсидії.

Наприклад, при сукупному доході двох людей у 8 тисяч грн в місяць та комунальних послугах в 2000 грн субсидію розраховують так. Загальний дохід ділять на 2 (за кількістю людей) і далі по формулі 4000/2920/2*15%=10,2%. Сума обов'язкового платежу 8000*10,2% = 816, відповідно субсидія 1184 грн (2000 — 816).

Раніше "Телеграф" розповідав про те, як перевірити надання чи відмову в отриманні субсидії, а також дізнатись її суму. Це можна зробити на сайті Пенсійного фонду в особистому кабінеті.