В Україні почнуть відключати світло за борги вже з понеділка: енергетики розповіли, кого це торкнеться в першу чергу

Читать на русском
Автор
747
depositphotos.com

Відключення відбудеться після отримання попередження

З понеділка 29 січня, боржникам почнуть відключати електроенергію. Це стосується тих, хто заборгував за рік і більше.

Про це заявив в ефірі телемарафону гендиректор Yasno Сергій Коваленко. За його словами, це не означає, що всі, хто має борги, отримають повідомлення про відключення 29 січня.

"Ми рейтингуємо боржників від найвищого за сумою боргу. Другий критерій — це глибина боргу: є ті, що заборгували за один місяць, і це не така велика проблема, ми спілкуємося з ними. А є ті, хто заборгував за рік і більше. Відключення відбудеться після отримання попередження : 10 днів — і відключаємо", — сказав Коваленко.

Нагадаємо, що це відбудеться з огляду на скасування Кабінетом міністрів мораторію на відключення комунальних послуг та нарахування пені населенню. Коваленко зауважив, що є два типи попереджень.

Перше — це сповіщення про наявний борг та рекомендація його погасити. Роблять це працівники компанії усіма методами, починаючи від СМС, від розсилок у Viber і чатах, закінчуючи дзвінками до людей. Другий тип попередження вже передує безпосередньо відключенню споживача.

"Що стосується попередження, як офіційного документа, його розсилають за 10 днів до відключення. Це перша стадія, і у людини є час сплатити борги", — зауважив гендиректор Yasno.

Уникнути такого сценарію можливо — треба сплатити заборгованість. Якщо ж фінансової можливості на це немає, то в Yasno також знайдуть, як допомогти.

"Якщо ж людина накопичила з різних обставин великий борг і не має повної суми, щоб оплатити, ми такі випадки розглядаємо, але нам потрібна комунікація. Потрібно, щоб ця людина звернулася. І ми укладаємо так звані договори розстрочки, і там вже індивідуальний графік, за яким людина сплачує", — зазначив Коваленко.

Раніше "Телеграф" писав, як не втратити субсидію. Та чи можна її отримати на орендоване житло.