Субсидію на орендоване житло можна отримати: важливий нюанс для ВПО

Читать на русском
Автор
Сума субсидії розраховується індивідуально
Сума субсидії розраховується індивідуально. Фото Колаж "Телеграфу"

Орендарі та ВПО мають надати підтверджуючі документи

Право отримати субсидію на оплату житлово-комунальних послуг від держави має не тільки власник чи "прописаний" у житлі. Зробити це можуть й інші проживаючі люди, зокрема орендарі.

Про це нагадують у Пенсійному фоні. Зазначається, що людина може бути не зареєстрована чи задекларована в приміщенні, проте мати договір на оренду квартири чи будинку і проживати у ньому фактично. В такому випадку при подачі документів на отримання субсидії до заяви та декларації додають копію договору оренди, де має бути вказано, що комунальні рахунки сплачує орендар.

Також можливо отримувати субсидію без договору оренди. Ця опція доступна для осіб, що перемістились із небезпечних регіонів країни — ВПО. Відповідний статус та адреса фактичного проживання підтверджуються довідкою про статус ВПО, копія якої додається до пакета документів на отримання допомоги з оплатою рахунків.

Якщо переїхала тільки частина подружжя ВПО, потрібно надати документи, що підтверджують перебування чоловіка/жінки чи інших людей, чиї доходи впливають на суму субсидії, в іншому місці. Нагадаємо, виключення є тільки для подружжя старше за 60 років, що проживають у сільській місцевості.

Раніше "Телеграф" розповідав про причини відмови у наданні субсидії. Серед них — борги за комунальні послуги за понад 3 місяці. Наявність боргу можна обійти кількома способами та продовжувати отримувати допомогу.