З загального правила є виняток: як враховують доходи подружжя при призначенні субсидії

Читать на русском
Автор
Держава за необхідності допомагає платити комуналку
Держава за необхідності допомагає платити комуналку. Фото Колаж

У ПФУ дали роз’яснення

Українці, доходи яких не дозволяють самостійно платити за комунальні послуги, мають право на отримання житлової субсидії. Допомога на оплату комунальних послуг призначається виходячи з кількості зареєстрованих у житловому приміщенні та розраховується на всіх членів домогосподарства.

"Водночас, доходи подружжя враховуються під час призначення житлової субсидії й в тому випадку, коли їхнє зареєстроване (фактичне) місце проживання відмінне від адреси домогосподарства, оскільки відповідно до статті 3 Сімейного кодексу України подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік із поважних причин не проживають разом", — пояснили у пенсійному фонді України.

Водночас із цього правила є виняток. Якщо подружжю понад 60 років і вони проживають у сільській місцевості або селищах – їх доходи можуть не враховуватися при призначенні субсидії, якщо зареєстроване чи фактичне місце проживання подружжя відмінно від адреси домогосподарства.

Раніше "Телеграф" розповідав, що субсидію можуть призначити й тим, хто має заборгованість із комунальних платежів. Однак, для цього є чіткі умови.