Через них ви бідні: які три звички заважають вам казково розбагатіти

Читать на русском
Автор
1321
Скажіть "ні" боргам та імпульсивним покупкам
Скажіть "ні" боргам та імпульсивним покупкам. Фото Freepik

Поліпшити своє фінансове становище можна, уникаючи деяких звичок

Створення багатства — це прагнення, яке переслідує багато українців, але деякі з нас дуже часто постають перед фінансовими труднощами. Все це через звички, які непомітно підривають нашу здатність накопичувати капітал.

Визначення та усунення цих звичок може відкрити шлях до успішнішого фінансового майбутнього, пише newtraderu. "Телеграф" виділив 3 найшкідливіші звички, які заважають розбагатіти.

1. Не планувати бюджет

Одним із найважливіших, але часто ігнорованих аспектів фінансового добробуту є складання бюджету. Його відсутність схожа на керування авто з зав’язаними очима — ви рухаєтеся, але не розумієте, куди їдете і які перешкоди можуть зустрітися на дорозі.

Бюджетування надає чітке уявлення про ваші доходи та витрати. Воно дозволяє ефективно управляти ресурсами та знаходити області, де можна скоротити витрати. Важливо відстежувати свої щомісячні платежі та класифікувати їх на основні та необов’язкові.

Розгляньте використання зручних додатків або "методу конвертів" — розподіл грошей по різних конвертах для різних категорій витрат.

2. Накопичувати борги

Надмірне накопичення боргів може серйозно підірвати ваш фінансовий добробут. Особливо шкідливий споживчий борг із високими відсотками, наприклад, заборгованість за кредитними картками. Високий рівень заборгованості відволікає кошти від заощаджень та інвестицій, викликає стрес та занепокоєння, а також може призвести до ухвалення помилкових фінансових рішень.

Для боротьби з цим слід насамперед зосередитися на погашенні боргів із високими відсотками. Ви можете використовувати метод сніжної грудки (оплата спочатку найменших боргів) або метод лавини (погашення боргів із найвищими відсотковими ставками).

3. Піддаватися імпульсивним покупкам

Імпульсивні покупки у споживчому світі стають дедалі частішими та можуть серйозно вплинути на ваші зусилля щодо накопичення грошей. Для контролю над імпульсними покупками важливо усвідомлювати свої фінансові тригери. Використовуйте правило "остигання" — наприклад, зачекайте добу перед тим, як зробити бажану покупку.

Також відмовтеся від підписок на рекламні розсилки та обмежте вплив реклами. Направивши заощаджені гроші на фінансові цілі, ви зможете значно зміцнити свої зусилля щодо накопичення багатства та згодом набути корисних фінансових звичок.