Шлях на Євробаскет-2025: збірна України розпочне з фаворита, але буде й аутсайдер

Читать на русском
Автор
Збірна України вже готується до першого матчу у Копері
Збірна України вже готується до першого матчу у Копері. Фото https://fbu.ua/

Стартує заключний раунд відбіркового турніру чемпіонату Європи-2025.

У четвер, 22 лютого, чоловіча збірна України стартує у відбірному турнірі чемпіонату Європи з баскетболу-2025. У змганні, яке триватиме рівно рік, до лютого 2025-го, головним завданням українців буде уникнути останнього місця у групі. Усі інші команди виходять до фінального турніру Євробаскету.

У цьому плані нам трохи пощастило із жеребкуванням, адже майбутні команди-господарі турніру також беруть участь у відбірному турнірі. Але, незалежно від результату, у будь-якому випадку кваліфікуються до фінальної частини змагань. В групі зі збірною України у відборі Євробаскету таких команд не буде.

Відлуння Євробаскету 2015

Свого часу на проведення турніру цілком, а не частинами, претендувала й Україна. Містами проведення Євробаскету мали стати Київ, Львів та Дніпро. Справа в тому, що наша країна ще в 2011 році отримала право проведення Євробаскету-2015, скасованого згодом через війну, що почалася на Донбасі. Передбачалося, що основна частина матчів і, найголовніше, фінал пройдуть у Донецьку, на "Кальміус Арені". Але і зведенню "Кальміус Арени", і самому проведенню Євробаскету в нашій країні збутися не судилося. І досі Європейське відділення Міжнародної федерації баскетболу (ФІБА-Європа) не може віддати Україні свій "борг", тепер уже через повномасштабну війну.

Борг міг повернутися через 10 років, у вигляді проведення Євробаскету-2025, але… 24 лютого 2022 року почалося повномасштабне вторгнення і про ці плани довелося на якийсь час забути.

До речі, претендувала на майбутній Євробаскет у ролі господині й… Росія, яка хотіла провести матчі турніру у Пермі. Втім, зараз країну повністю виключено з міжнародних змагань з баскетболу – і в клубних турнірах, і на рівні збірних.

(Не) Легка кваліфікація

Чемпіонат Європи з баскетболу пройде з 27 серпня по 14 вересня 2025 року на території чотирьох країн – Кіпру, Фінляндії, Польщі та Латвії. Саме команди цих країн і потраплять до фіналу Євробаскету без відбору. Фактично вони "крадуть" одну путівку у суперників по групі кваліфікації, в яку потрапили.

Завтра стартує вже четвертий, завершальний етап кваліфікації. У перших трьох збірна України участі не брала завдяки відносно високому рейтингу, відразу потрапивши до вирішального раунду відбіркового турніру. І згідно з регламентом, на цьому етапі у змаганні бере участь 32 команди. При жеребкуванні команди були поділені на 8 груп по 4 у кожній. Три найсильніші команди з кожної групи виходять у фінальний етап, якщо команда-господарка займає у групі 4-е місце, то у фінальний етап із цієї групи виходять дві найсильніші команди та команда-господарка.

У "нашій" групі, як уже було зазначено, господарів майбутнього Євробаскету немає, тож українська команда боротиметься за одне з перших трьох місць. Без огляду на суперників. За путівки у фінальну частину українці боротимуться з командами Португалії, Словенії та Ізраїлю. І перше ігрове "вікно" чекає вже 22-25 лютого. Завтра українці на виїзді проведуть гру зі збірною Словенії, а у неділю, 25 лютого, умовно домашній матч зі збірною Португалії.

З одного боку, цю кваліфікацію можна було б назвати легкою, достатньо не бути аутсайдером у своїй групі. Але, з іншого, імена суперників змушують понервувати уболівальників.

Кадрові втрати Словенії

Так, збірна Словенії є, на хвилиночку, чемпіоном Європи 2017 року. А на Олімпійських іграх Токіо-2020, перенесених на 2021 рік через пандемію коронавірусу, зупинилася лише за крок від медалі, посівши підсумкове образливе, але дуже високе 4-е місце. І нехай на Євробаскеті-2022, перенесеному з 2021-го, знову ж таки, через ковід, команда посіла "лише" 6-е місце, а на чемпіонаті світу-2023 – 7-е, її потенціал, очевидний. Так, зараз у команди не найоптимальніший склад, є кадрові втрати, але навіть із такими проблемами, вона буде безумовним фаворитом у матчах із українцями.

Тренування фаворитів зі збірної Словенії

Порівняно з першим озвученим складом збірної Словенії у ній відбулися дві зміни — Лука Скука з "Цедевіти Олімпії" (Любляна) зламав руку в останній грі, також пошкодження отримав Юрій Мацура з КРКА (Нове Місце). Натомість наставник словенської збірної Олександр Секулич викликав Якоба Чебашека ("Мінськ", Білорусь) та Тібора Міртича ("Геліос Санз", Домжале). При цьому останній вперше отримав виклик до збірної країни.

Таким чином, до матчу зі збірною України, який пройде у четвер, 22 лютого, готуються 13 баскетболістів. Гра збірних України та Словенії відбудеться 22 лютого у Копері, початок матчу о 19:00 за Києвом.

Обов’язкова умова

А от якщо збірна України хоче пробитися на Євробаскет, то обов’язковою умовою цього стануть перемоги над командою Португалії. Ця збірна є аутсайдером у квартеті за рейтингом ФІБА та фактичними результатами. Команді з Піренеїв ніколи не брала участі у чемпіонатах світу чи Олімпійських іграх, а на Євробаскеті грала тричі – у далекому 1951-му (15-е місце), а також у 2007-му (9) та 2011-му (21) роках.

Збірна Португалії виступає у ролі аутсайдера групи

На відміну від португальців, українська команда з 1997-го року (дебют у Євробаскеті) пропустила лише 3 чемпіонати Старого світу з 12-ти. Найбільш успішним був Євробаскет-2013 у Словенії, де наша команда посіла 6-е місце, але й надалі українці регулярно брали участь у турнірах, і команду можна назвати міцним середняком європейського баскетболу.

Зрештою, збірна Ізраїлю з баскетболу, з якою українська команда двічі зустрінеться у другому ігровому "вікні" (22 та 25 листопада), також є регулярним учасником чемпіонатів Європи з 1953 року. Команда пропустила лише три турніри, а востаннє це було вже далекого 1991-го року. І нехай команда лише одного разу ставала призером Євробаскету – срібло на ЧЄ-1979, вона також є міцним середняком на континенті.

До речі, завершуватиме відбірковий турнір збірна України через рік, 20 та 23 лютого 2025 року – "домашнім" матчем проти Словенії та гостьовим, з Португалією. Можливо, остання гра на Піренейському півострові і стане вирішальною у відбірному турнірі загалом.

Будинок українського баскетболу

Після 24 лютого 2022 року багато провідних українських команд в ігрових видах спорту роз’їхалися Європою. І якщо футбольні "Динамо" та "Шахтар" обмежилися благодійними матчами й повернулися в Україну, то гандбольний "Мотор" або, наприклад, волейбольний "Прометей" левову частку часу проводять за кордоном, беручи участь не лише в єврокубках, а й у національних чемпіонатах європейських країн — Німеччини та Чехії, відповідно.

У свою чергу, найсильніший український баскетбольний клуб "Прометей" розташувався у столиці Латвії Ризі, де проводить не лише домашні матчі другого за значимістю Єврокубку (у найсильнішій Євролізі українські клуби не представлені), а й ігри Латвійсько-Естонської ліги. Туди ж переїхала і національна збірна України, команда з 2022 року всі домашні матчі проводить у Ризі. Не стане винятком і гра зі збірною Португалії, яка пройде 25 лютого та розпочнеться о 21.00 за Києвом.

До переїзду команди саме до Риги доклав руку колишній головний тренер збірної України та низки українських клубних команд Айнарс Багатскіс. Корінний рижанин Багатскіс тренував національну збірну України до 2023 року і саме з його ініціативи команда переїхала до столиці Латвії.

"Продемонструвати самовіддачу на 101%"

Головний тренер збірної України Віталій Степановський поки що всіма думками в матчі зі Словенією, навіть не думаючи про команду Португалії. На запитання про те, як відбувається збір та які враження після тренувань, зауважує: "Враження дуже хороші, я вдячний усім хлопцям, які влилися до лав національної збірної. Усі працюють з подвійною енергією і я радий, що хлопці, які приїхали, перебувають у непоганому фізичному стані. Нині ми працюємо над тим, що повторюємо наші правила гри у захисті та нападі, останніми днями дивимося відео та готуємося до Словенії.

Головний тренер збірної України Віталій Степановський

Допомагає те, що більшість хлопців із цього складу були у команді влітку. Їм потрібно не так багато часу, щоби пригадати те, що ми робили. Я хочу додати ще нову інформацію, а хлопці добре працюють. Звісно складно, адже інформації багато, але все буде гаразд".

Звичайно, здаватися збірній Словенії ще до гри ніхто не збирається. І тут тренер наголошує: "Ми повинні агресивно зіграти у захисті. У словенців дуже багато "шутерів" (фахівець з кидків з дальньої дистанції – 3-очковим) і насамперед із Препелічем та Блажичем ми повинні бути дуже уважними. Важливо відчути гру та ускладнити всі атаки, які будуть від них. У словенців є ще дуже досвідчений гравець Майк Тобі. Можливо, він не отримує багато часу у своєму клубі "Црвені Звєзді", але у збірній він гратиме 100%, і він теж гарний "шутер".

Ми повинні дуже добре захищатися проти них на пік-н-ролі та проти гравців без м’яча. Тому дуже важливо захиститися та зі свого боку зіграти у швидкий баскетбол. Треба використати наші сильні сторони, грати пік-н-рол та продемонструвати самовіддачу на 101%".

А говорячи про молодих гравців, зокрема Богдана Бринюка, наскільки важливим тренер бачить додавання молодих гравців до збірної і хто зараз має ветеранську роль у команді, Степановський зазначає: "Безумовно, дуже важливо підтягувати молодим гравцям, щоб вони вливались до національної збірної, відчували цей дух, звикали до тренувань та правил у національній збірній. А ветеран у команді тепер наш капітан Артем Пустовий — він взяв на себе цю роль".

Варто зазначити, що через ушкодження нашій команді не зможуть допомогти два гравці "Прометея" — захисник Ілля Сидоров і форвард Олександр Липовий. Вони залишилися в Ризі та приєднаються до команди перед грою проти Португалії.

Матеріал опублікований російською мовою — читати мовою оригіналу