"Елегантна справедливість": експрезидент Світового банку розповів, які переваги від передачі активів РФ Україні

Читать на русском
Автор
Передача активів РФ стане потужним сигналом Москві
Передача активів РФ стане потужним сигналом Москві. Фото shutterstock.com

Партнери повинні перестати зволікати

Якщо Україна отримає заморожені активи РФ, то це матиме великі дипломатичні, економічні та правові вигоди для цивілізованого світу. Це також може бути додатковим сигналом Москві, що вона не зможе перемогти Київ.

Таку думку у своїй статті для Financial Times висловив колишній президент Світового банку Роберт Зеллік. За його словами, ті, хто сумнівається, що активи дійсно варто передати України, значно перебільшують ці побоювання та не в змозі зважити стратегічні вигоди.

Зеллік наголошує, що поки Україна намагається вижити під невпинним наступом Росії, країни G7 все ще обговорюють передачу Києву заморожених російських активів. А причина зволікання полягає у сумнівах через передбачувані ризики для фінансової стабільності та юридичні занепокоєння.

"Ті, хто сумнівається, значно перебільшують ці побоювання та не в змозі зважити стратегічні вигоди. … Друзі України повинні надіслати сигнал, що Москва не може перемогти Київ. Це елегантна справедливість – робити це з власними активами Росії. Україна також матиме психологічну користь від великої, тривалої демонстрації фінансової підтримки", — пише фінансист.

На його думку, якщо хтось схвалює надсилання зброї для боротьби з російськими солдатами, здається дивним ухилитися від передачі російських активів українським жертвам. Ба більше, малоймовірним є сценарій, за яким РФ отримає назад заморожені активи, тож "треба думати, як можна конструктивно використати резерви".

"Політики рідко знаходять можливості, засновані на здоровій політиці, хорошій політиці та переконливих етичних цінностях. Путін продовжує безжально нищити Україну. "Велика сімка" та інші партнери повинні перестати зволікати та замість цього використовувати очевидний економічний інструмент, щоб допомогти нації протистояти", — резюмував Зеллік.

Раніше "Телеграф" писав, що російський терористичний режим зайнятий розробкою судового позову, покликаного завадити Сполученим Штатам та Європейському Союзу конфіскувати російські активи, заморожені у рамках санкцій, для подальшої передачі грошей Україні. Щобільше, росіяни знайшли на Заході безпринципові міжнародні юридичні компанії, які погодилися представляти інтереси терористів у західних судах.