Повернення біженців, координати стратегічного заводу та запальні вечірки. ТОП-7 скандалів Сергія Лещенка

Читать на русском
Автор
3386
Сергій Лещенко
Сергій Лещенко. Фото Колаж "Телеграф"

Добірка скандалів за участі політика

Днями радник керівника Офісу президента України та екснардеп Сергій Лещенко опинився у центрі скандалу через своє висловлювання щодо українських біженців закордоном. Він висловив ідею щодо того, як саме їх найкраще повернути на батьківщину, але точка зору сподобалася не усім. Раніше екснардеп також викликав на себе бурю народного гніву через пораду щодо мобілізації, а також вечірки під час війни. "Телеграф" зібрав ТОП-7 скандалів за участі Лещенка, отже:

Порада, як повернути біженців

В інтерв’ю швейцарському виданню Tages-Anzeiger Лещенко висловив переконання, що українців у Європі необхідно позбавити допомоги, щоб у них було більше мотивації повернутися та допомагати підіймати економіку України. Мовляв, українцям в Україні та за кордоном все складніше порозумітися. Він також називає "дурницею" аргумент про те, що жити тут небезпечно, аргументувавши, тим, що у Києві мешкає 3 мільйони людей, серед яких сотні тисяч дітей. При цьому чиновник каже, що українцям, які повернулися, не доведеться воювати в окопах, але вони можуть купувати продукти, платити за оренду, користуватися послугами лікарень і аптек, а також сплачувати податки, щоб підтримувати економіку.

"Гірше того, їхні діти та молоді люди тепер ходять до шкіл у європейських країнах і стають все більш інтегрованими. Отже, ймовірність того, що вони повернуться, стає все меншою і меншою. І ми втрачаємо ціле покоління молодих людей", — додав. він.

Таку точку зору поділяють не всі, до того ж багатьом вимушеним переселенцям повертатися вже просто нікуди.

Порада щодо мобілізації

Наприкінці листопада 2023 року Лещенко закликав активніше мобілізувати молодь, мовляв, є "дефіцит військових" та "воювати 54-річними штурмовиками" нікуди не годиться:

"Військкоми мають переглянути свої підходи, те що ми чуємо – воно ненормальне. Не може країна воювати 54-річними штурмовиками. Бійці, які побували на лікуванні кажуть – повні спортклуби 25-річних "качків" і "амбалів", які могли замінити нас – 54-річних штурмовиків, чому таке відбувається?" – заявив Лещенко.

Обурення викликала не сама ідея, а швидше те, що думка про те, кого треба мобілізовувати та відправляти на війну, надійшла від непричетної до армії людини. На пропозицію відреагував, зокрема, екскомандир полку "Азов", заступник командира 3 окремої штурмової бригади Максим Жорін:

"Вже кожне сс*кло, яке чомусь не мобілізується, яке не має жодного стосунку до армії та війни, вважає при цьому за потрібне розповісти про мобілізацію. Що апріорі цей процес підриває. Якщо в цілому говорити про мобілізацію, то підхід звісно потрібно змінювати. Починати з підготовки всього цивільного населення, а в ході цієї підготовки переходити до нормального рекрутингу. З дотриманням головного принципу – принципу справедливості", – написав Жорін, підкресливши, що слова пролунали після того, як Лещенко "запалював" на рейві з тією ж самою немобілізованою молоддю.

Рейви та діджей-сети

Радник ОП також час від часу виступає на вечірках у якості діджея та ділиться своїм хобі у соцмережах. У часи війни захоплення екснардепа також викликає критику, особливо, коли гуляння збігаються у часі з трауром після ракетних обстрілів. Ось, приміром, нещодавно відбувся незручний момент із соцмережами політика, коли він публікував сторіз із Донеччини у своєму акаунті, одночасно із цим він з'являвся у "сторіс" інших людей на вечірці у нічному клубі "КШК" на Подолі.

Як з'ясувалося, це була вечірка з приводу дня народження діджейки Катерини Власової. На відео вона показує на камеру середній палець, а також танцює у хутряній шапці. Водночас захисники Лещенка звернули увагу, що фото з Донеччини він виставляв із запізненням нібито з міркувань безпеки.

У травні минулого року одна з київських вечірок Лещенка співпала у часі з масованим ракетним обстрілом українських міст, після чого політику почали дорікати святкуванням на тлі траурних подій. Наступний день оголосили днем трауру у Дніпрі. У квітні 2023 року Лещенко накликав на себе обурення соцмереж виступом у київському клубі Arsenal XXII. При цьому він не став приховувати це і дав пізніше коментар з цього приводу.

"Вважаю, що мій дебют як діджей пройшов успішно. Адже не про кожного, хто вперше зіграв сет, пишуть у новинах", — написав він, запросивши, охочих це обговорити до Донецької області.

У квітні 2022 року Лещенка засікли на закритій тусовці волонтерів, спалив чиновника популярний блогер Антон Птушкін. На вечірці збирали кошти на українську армію. Блогер на своєму YouTube-каналі опублікував відео, де показав, як живе столиця України під час війни, як зараз виглядає Київ після місяця бомбардування та обстрілів, а також як живуть кияни за таких обставин.

Також Лещенко оскандалився вечіркою під час карантину на території заводу "Кузня на Рибальському" ще у довоєнні часи. Київ був у "жовтій зоні" та масові заходи такого роду були заборонені.

Лещенко карантин
Вечірки у карантин

Геолокація стратегічного заводу в сторіз

У вересні 2023 Лещенко спочатку запостив у сторіз у Facebook, а через деякий час видалив фото та адресу одного зі столичних стратегічних виробництв. Про це написав журналіст Богдан Буткевич, обурившись необережністю Лещенка, нагадавши, що у часи війни по важливих заводах відбуваються ракетні атаки росіян, та назвавши допис політика "запрошенням до удару":

"… викладає фоточку із зображенням коліс для вагонів. Тобто, стратегічною ціллю для ворога, який хоче знищити нашу логістику — і військову, і цивільну. І підписом — чи не єдиний працюючий київський завод. І посиланням на сторінку — ну, щоб точно адресу янсур підкинути. Само собою — я їх заблюрив, хоч сенсу в цьому вже не так багато, ну, але звичка", — написав журналіст.

Шеврон 72-ї ОМБр

У вересні 2022 року Лещенко написав пост до Фейсбуку, в якому він повідомив про підсумки поїздки на Донбас разом із "гостинцями" для артилеристів 72-ї ОМБр імені Чорних Запорожців. При цьому на одному з фото він був одягнений у куртку з шевроном бригади. Це не сподобалося колишньому нардепу Бориславу Березі, який у грубій формі висловив думку, що Лещенко не має права носити ці шеврони, бо не є частиною підрозділу. Лещенко у відповідь повідомив, що шеврон йому вручила сама бригада за системну допомогу від початку війни та прикріпив до повідомлення фото документів, що це підтверджують. Суперечка закінчилася тим, що Береза обізвав Лещенка "бл*дью", а Лещенко Березу — "клоуном".

Сергій Лещенко шеврон
Лещенко потрапив у перепалку через нашивку ашивку 72-ї ОМБр імені Чорних Запорожців

Поїздка колишньої дружини у Москву

Восени 2017 року Сеогій Лещенко одружився з відомою діджейкою Анастасією Топольською (Dj Nastia), яка давала концерти закордоном, у тому числі в Росії. Лещенкові також дісталося за творчу діяльність дружини, адже вона у 2021 році виступила в московському нічному клубі Mutabor.

Анастасія Топольська
Анастасія Топольська

Лещенко також висловився про виступ своєї дружини в Москві. Він заявив, що повністю підтримує дружину, а виступ був підтримкою представників ЛГБТ, які є жертвами режиму президента РФ Володимира Путіна та зазнають утисків від Рамзана Кадирова.

Зазначимо, що наприкінці 2022 року подружжя розлучилося. Також Топольська показала у соцмережі свого нового чоловіка — новим бойфрендом дівчини є музичний продюсер Stef Mendesidis із Нідерландів.

Квартирний скандал

У вересні 2016-го з'ясувалося, що Лещенко придбав квартиру площею майже 200 метрів квадратних у новобудові в центрі Києва на вул. Франка в районі Золотих воріт. В мережу потрапили документи, де було вказано, що вартість покупки майже 7,5 мільйонів гривень. На той час Лещенко був депутатом від фракції БПП, він змінив професію журналіста-розслідувача на політику. Суть претензій користувачів соцмереж була у походженні коштів, великій як на Київ кількості квадратних метрів та розташуванні цієї VIP-оселі.

Лещенко публікував заяву-спростування, де пояснював, що частину коштів на цю недешеву покупку йому вдалося заощадити, половину йому позичила власниця інтернет-видання "Українська правда" Олена Притула, де Лещенко раніше працював заступником головного редактора. Решту суми доклала його наречена, а зараз ексдружина Анастасія Топольська. Сам Лещенко називав замовниками скандалу навколо купівлі квартири "ворогів" з БПП та "Народного фронту".

Раніше "Телеграф" писав, що Сергій Лещенко повернувся на посаду представника держави до наглядової ради "Укразалізниці.