Автор скандальної правки щодо сперми військових сам виступив проти неї

Читать на русском
Автор
948
Кріоконсервування сперми
Кріоконсервування сперми. Фото implant-ivf.com/services

У 2023-у році Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє родинам українських захисників безоплатно зберігати свої репродуктивні клітини в кріобанках за державний кошт. Однак, у другому читанні до закону внесли поправку: заборону використовувати біоматеріал після смерті військовослужбовця — з березні 2024 року сперма загиблих воїнів може підлягати утилізації. Натомість автор скандальної поправки вже відхрестився від неї.

Як йдеться в статті "Телеграфу", автор поправки — Голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Після суспільного резонансу він раптово заявив, що сам проти такої норми.

Скріншот правки, яка була подана до другого читання

"Сьогодні у соцмережах та у ЗМІ поширились повідомлення про те, що жінкам заборонили використовувати для запліднення заморожений біоматеріал їхніх загиблих чоловіків. Ми вважаємо таку ситуацію неправильною і несправедливою стосовно наших Героїв і памʼяті про них", — написав депутат у своєму дописі.

Таким чином, Радуцький абсолютно непослідовний у своїй позиції. Однак переконує, що до березня 2024 року всі бюрократичні перепони мають бути зняті, а до законодавства внесуть зміни, які дозволять сім'ям загиблих воїнів розпоряджатися біоматеріалом.

Пізніше він пояснив, що внесення відповідних правок мало виключно процесуальний характер, аби уникнути суперечності закону зі статтею 248 Цивільного кодексу, яка передбачає припинення представництва за довіреності після смерті довірителя. А прийнятий законопроєкт 3496-IX стосується виключно військовослужбовців, які внаслідок травми втратили можливість мати дітей, а не загиблих воїнів.

Детальніше читайте в статті "Телеграфа": Стало відомо, хто вигадав скандальну норму про долю сперми загиблих військових: автор правки вже "увімкнув задню"

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розбирався у тому, як працює кріоконсервація для військових та які нюанси потрібно врахувати.