Знищить сперму військових: в Україні скандал через новий закон, у Раді відповіли

Читать на русском
Автор
Знищить сперму військових: в Україні скандал через новий закон, у Раді відповіли

Правка була додана у другому читанні

Українські законодавці розгнівали українців своїм рішенням утилізувати заморожену сперму військових. Нардепи обіцяють виправити все.

Закон, який передбачає утилізацію, Рада прийняла наприкінці листопада 2023 року. А нещодавно на нього звернула увагу медичний адвокат Олена Бабич, після чого у суспільстві виник резонанс.

Вона розповіла :

"На днях консультувала вдову військовослужбовця. Молодий хлопець, мріяли мати дітей. Кріоконсервували сперму перед тим, як йти на фронт. Оформили всі необхідні документи — договір, довіреність на дружину, заяву щодо використання сперми для народження такої бажаної спільної дитини. Чоловік загинув", — пише Бабич.

Адвокат пояснила, що нещодавно наші законодавці ухвалили закон, який заборонив використовувати військову сперму після його загибелі. З березня клініки будуть зобов’язані її утилізувати. Причиною такого рішення начебто стала фінансова складова кріоконсервації біологічного матеріалу військовослужбовців.

"От як пояснити вбитою горем жінці, яка буквально пару місяців назад оформлювала з чоловіком документи, щоб народити дитину, що поки її чоловік боронив державу і загинув, наші законотворці буквально позбавили його права бути батьком після своєї смерті?", — говорить адвокат.

Після того, як виник резонанс, депутати поспішили виправдатися і вже обіцяють все виправити. Так, наприклад, нардеп Михайло Радуцький заявив, що він вважає таку ситуацію неправильною та несправедливою стосовно наших Героїв та пам’яті про них.

"Якщо родинам Героїв говорять, що існують якісь проблеми зі зберіганням біологічного матеріалу, що він може бути знищений, то до березня ми цю проблему точно приберемо. Верховна Рада без вагань проголосує за необхідні зміни, зокрема до Цивільного кодексу та інших законів. Ми зацікавлені в тому, щоб кожен Герой мав продовження свого роду. Це справедливо і це чесно перед людьми, які віддали життя за свою країну", — говорить він.

Також на ситуацію вже відреагувала і авторка законопроєкту депутат Оксана Дмитрієва. Вона розповіла, що правку про обов’язкову утилізацію сперми у разі загибелі громадянина було додано перед другим читанням. Правка була прийнята, але по суті вона стосується тих, хто зберігатиме клітини в рамках державної програми. Народна обраниця запевнила, що представить нову версію закону, яка має скасувати цю "антилюдську" норму.

"Текст, який ми з колегами підготували до першого читання, не містить норми про утилізацію! Бо я проти таких норм. Під час підготовки законопроєкту була дискусія на цю тему, проте ми вирішили, що не будемо передбачати утилізацію. Адже моя позиція: репродуктивні клітини – це власність того, хто їх зберігає", – написала вона і додала, що правку про утилізацію додала не вона. "До другого читання була подана поправка. Не моя. І попри те, що я, як головна авторка цього закону, була проти – її прийняли. Чому в автора правки виникла така ідея – краще запитати в нього. Проте зараз хочу трохи заспокоїти дружин наших захисників: підзаконні акти, механізми, процедури ще не розроблено, програма поки не розпочала роботу. Ця правка має стосуватися лише тих, хто зберігає клітини в рамках програми (яка ще не працює), і паралельно я подаю окремий законопроєкт (він уже готовий), який скасує цю антилюдську норму"

Нагадаємо, раніше "Телеграф" розбирався у тому, як працює кріоконсервація для військових та які нюанси потрібно врахувати.