Перезавантаження БЕБ: Малюська роз’яснив, що передбачають зареєстровані у Раді законопроєкти Кабміну

Читать на русском
Автор
Денис Малюська
Денис Малюська

Бізнесменам обіцяли зміни, вже є перші серйозні кроки

Кабінет міністрів України зареєстрував законопроєкт №10439 щодо удосконалення відбору керівника Бюро економічних розслідувань (БЕБ) та №10440 про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу (КПК) для вдосконалення роботи Бюро. Цього вимагала Рада національної безпеки та оборони (РНБО) після наради з президентом.

Міністр юстиції Денис Малюська про це написав у Facebook. Згідно із законопроєктом №10439, процедура відбору керівника буде аналогічною до відбору директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Незаплановані перевірки ТЦК та СП влаштувало Міністерство оборони

Законопроєкт також зобов’язує провести переатестацію всіх працівників Бюро. Однак це стане можливим лише після закінчення воєнного стану.

Кабмін України також зареєстрував законопроєкт №10440, який скасовує деякі положення КПК та інших законодавчих актів. Серед них такі зміни:

  • надання детективам БЕБ письмових доручень для проведення слідчих дій під час розслідування кримінальних справ;
  • виконання ухвали суду про тимчасовий доступ до речей та документів суб’єкта підприємницької діяльності пропонують здійснювати у присутності представника Ради бізнес-омбудсмена;
  • до підслідності БЕБ віднесуть досудове розслідування кримінальних правопорушень за статтями 201, 305 Кримінального кодексу України (зараз цим займаються слідчі органи безпеки).

Міністр зазначив, що окрім зміни законодавства буде проведено і кадрову роботу. Це важливо, адже зміна ситуації можлива лише у комплексі.

Нагадаємо, що на нараді РНБО та президента України Володимира Зеленського обговорювали скарги від бізнесу. Окремі підприємці заявляли про тиск із боку правоохоронців та суду. Скандал спалахнув після затримання Ігоря Мазепи, засновника Concorde Capital.

У результаті вирішили сформувати Раду підтримки бізнесу. До нього увійдуть відомі підприємці, які провадять діяльність у різних галузях. Також було вирішено зробити БЕБ більш лояльним до бізнесу, для цього Мін’юст має розробити відповідні законопроєкти.

Раніше Телеграф писав, що підприємці висловили скарги на тиск з боку правоохоронних органів. З представниками бізнесу зустрілися міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, речник Верховної Ради Руслан Стефанчук та перший віцепрем’єр Юлія Свириденко.