"Лють бізнесу очевидна": підприємці зустрілися з представниками влади після арешту Ігоря Мазепи

Читать на русском
Автор
3941
Ігор Мазепа
Ігор Мазепа

Бізнес поскаржився на тиск силовиків

Після арешту засновника Concorde Capital Ігоря Мазепи представники Кабінету міністрів України разом із членами Верховної Ради зустрілися із представниками бізнесу, щоб обговорити болючі моменти.

Як пише українська Forbes, під час зустрічі у закритому режимі обговорювалися проблеми підприємців в Україні. Так вони поскаржилися на зростання тиску з боку правоохоронців.

З боку уряду були присутні віцепрем'єр — голова Мінцифри Михайло Федоров та перший віцепрем'єрка Юлія Свириденко, а з боку парламенту речник Верховної Ради Руслан Стефанчук.

Один із представників бізнесу зазначив, що справа Мазепи обурила підприємців, які бачать, що правоохоронці продовжують "маски-шоу" та відкривають безліч проваджень щодо діяльності підприємців.

"Мазепа — показовий кейс тиску на бізнес. Це не про прізвища, а про зухвалість дій: обшуки без ухвали суду, розмір застави, арешт тощо", — розповів глава Федерації роботодавців України Дмитро Олійник.

Крім того, на зустрічі також порушувалися й теми інших спірних справ на кшталт справи "Київгуми" чи власника "Хортиці" Євгена Черняка. Серед інших проблем бізнесмени виокремлюють питання численних розслідувань з питань землі, а також проблеми з Держаудитслужбою, яка любить "кошмарити" представників оборонної промисловості. Члени зустрічі зазначили, що їх турбує і питання менеджменту силовиків, оскільки більшість питань вирішуються з одного кабінету, зокрема, у цьому контексті прозвучало ім’я заступника голови ОПУ по силовому блоку Олега Татарова.

Представники бізнесу запропонували:

  • позбавити силовиків можливості зловживати обшуками, наприклад, збільшивши права адвокатів або заборонивши обшуки без рішення суду;
  • перезавантажити Бюро економічної безпеки;
  • створити комісію для реагування на подібні випадки, яка складатиметься з юристів, правоохоронців та членів уряду.

"Формально зустрілися, поговорили, розійшлися. Відпрацьована схема – випустити пару. Єдиний плюс – лють бізнесу очевидна. Думаю, вони мають офігіти від цього набагато більше, ніж до цього", – зазначив один із бізнесменів.

Після цього представники влади вирушили до Офісу президента, де донесли слова підприємців до Володимира Зеленського. Глава держави навіть згадав про це у своєму відеозверненні.

"Дискусія непроста. Є серйозні питання. Є справді складнощі. Я ознайомився з деталями. Попросив зробити необхідні напрацювання, щоб усі складнощі між чиновниками, бізнесом, правоохоронцями були зняті", — зазначив він.

Як повідомлялося раніше, засновник інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа є головним фігурантом цієї справи. Бізнесмена затримали на кордоні 18 січня, коли він намагався залишити країну. Печерський суд Києва ухвалив рішення помістити його під варту. Він міг вийти під заставу у 349 мільйонів гривень. Під вартою Мазепа буде до 27 лютого