Затримання директора Concorde Capital Мазепи: прокурор розповів деталі справи

Читать на русском
Автор
1019
Ігор Мазепа
Ігор Мазепа

Бізнесмен не єдиний підозрюваний у цій справі

У справі про розкрадання стратегічних земель Київської ГЕС, через яку 18 січня затримали бізнесмена Ігоря Мазепу, фігурують понад десяток людей. Крім того, саме розслідування ведеться три роки, але не 10.

Як розповів в ефірі єдиного марафону новин прокурор Євген Сльота, загалом було вручено 12 підозр, серед яких і одному з керівників Головного управління Держгеокадастру Київської області.

"У слідчих було достатньо підстав вважати, що підозрюваному було відомо про те, що наприкінці минулого року в цьому провадженні групі осіб було повідомлено про підозру. 6 з них взято під варту, 1 людину оголошено в розшук. Саме тому, на думку слідства, підозрюваний 18 січня зробив спробу виїхати за межі України", — сказав він.

Прокурор нагадав, що правоохоронці мають право затримувати підозрюваних без рішення суду, якщо є підстави вважати, що він може втекти.

При цьому він спростував інформацію про те, що ця справа розслідується понад 10 років, оскільки вона стосується подій 2020-21 років. Розслідування було розпочато у 2021 році, а потім поєднано з іншим про розкрадання земель у районі київської дамби, тому воно отримало номер більш ранньої справи.

Зльоту додав, що запобіжний захід має сприяти виконанню підозрюваними процесуальних зобов’язань і запобігати можливості їх втечі від слідства. Він також зазначив, що через те, що підозрюваний має величезний грошовий стан, було обрано відповідну суму застави і вона не зобов’язана відповідати сумі завданих збитків.

"Суд підтвердив обґрунтованість підозр і ризиків, про які вказувала сторона звинувачення. Жодної політичної мотивованості чи тиску на бізнес у цій справі немає", — сказав прокурор.

Нагадаємо, що директора інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу було затримано 18 січня при спробі виїхати з України на форум у Давосі. У його офісах пройшли обшуки, а у прокуратурі повідомили, що бізнесмена підозрюють у незаконному заволодінні земельними ділянками Київської ГЕС. Йому загрожує до 12 років із конфіскацією майна.

Сам бізнесмен у суді відкинув усі звинувачення та назвав справу проти нього "фільчиною грамотою".