Скандал з розкраданням на закупівлі боєприпасів: суд відмовився взяти під варту ексчиновника Міноборони

Читать на русском
Автор
934
Олександр Лієв
Олександр Лієв. Фото Суспільне

Рішення може бути оскарженим в апеляційній інстанції

У понеділок, 29 січня, Вищий антикорупційний суд відмовив у задоволення клопотання прокурора про взяття під варту колишнього керівника Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони Олександра Лієва. Він є одним з фігурантів справи про розкрадання майже 1,5 млрд грн під час закупівлі боєприпасів.

Прокуратура клопотала про арешт ексчиновника на 60 днів з можливістю внесення застави у понад 268 млн грн, пише "Суспільне". Прокурор підкреслив, що у випадку відсутності запобіжного заходу для Лієва, існує реальна можливість, що він спробує переховуватися від правосуддя, або навіть знищити потенційні речові докази. Також він нагадав, що Лієва затримали у Чернівцях під час спроби перетнути кордон.

Своєю чергою сторона захисту Лієва спростовує всі ризики. Зокрема, сам Лієв каже, що його затримали після спроби перетнути кордон. Він нібито мав спробу виїхати за межі України, але прикордонники його не пропустили під приводом підробного закордонного паспорта і викликали поліцію, після чого паспорт вилучили.

Адвокати Лієва наполягають на тому, що у нього не було жодного "корисливого мотиву". До того ж за їхніми словами, "усі сторони були зацікавлені у виконанні контракту". І наполягали на поверненні коштів Міноборони або на постачанні снарядів. Захист акцентує, що Лієвом було перевірено всі документи й він діяв відповідно до наявної у нього інформації.

"Я готовий сприяти слідству в розгляді справи, в тому, щоб якнайшвидше повернути гроші в Україну і запобігти таким випадкам на майбутнє. Нікуди виїжджати не збираюся", – сказав Лієв під час засідання суду.

Нагадаємо, 27 січня співробітники Служби безпеки України прийшли з обшуками до посадовців Міноборони та менеджерів "Львівського арсеналу". СБУ за сприяння Міністерства оборони викрила схему розкрадання державних коштів під час закупівлі боєприпасів для ЗСУ. Правоохоронці задокументували дані та встановили всіх осіб, причетних до оборудки.

За матеріалами справи, п'ятьом фігурантам оголосили підозру за ч. 5 ст. 191 ККУ (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені організованою групою). Їм загрожує до 12 років ув'язнення з конфіскацією майна. Одного з підозрюваних, а саме ексочільника департаменту Міноборони Олександра Лієва, затримали під час спроби виїхати за кордон.