Зустрічі у готелях і розмови наодинці: як Макрон і Мелоні "зламали" Орбана заради України

Читать на русском
Автор
Лідери Європи доклали чимало зусиль
Лідери Європи доклали чимало зусиль. Фото Колаж "Телеграф"

Це підхід, який окупився

Схильність угорського прем'єр-міністра Віктора Орбана у питання схваленні 50 млрд євро для України була завойована його італійською колегою Джорджії Мелоні та президентом Франції Еммануелем Макроном. Премʼєрка Італії вела переговори з Орбаном через їхній давній звʼязок.

Водночас Макрон також витратив тижні, аби змінити думку премʼєр-міністра Угорщини. Про це пише Politico.

Люди, близькі до Мелоні, сказали, що вона почала свою дипломатичну роботу кілька місяців тому, переговори та зустрічі за участю різних міністрів і офіційних осіб, ще до того, як 27 лідерів не змогли досягти угоди про допомогу Україні в грудні, оскільки Орбан не отримав підтримки.

А в середу ввечері, 31 січня, делегації працювали до пізньої ночі, щоб забезпечити успіх з Орбаном. Цього тижня Мелоні активізувала свої зусилля, розмовляючи з Орбаном телефоном та зустрічаючись з ним особисто в готелі протягом години та знову вранці в четвер, 1 лютого, перед початком зустрічі.

У ніч на середу президент Франції Еммануель Макрон також зустрівся з Орбаном, провівши тижні, зосереджені на налагодженні звʼязків з ним. Раніше цього місяця він намагався схилити на свій бік лідера Угорщини під час обіду в Єлисейському дворі. Під час того обіду Макрон попросив Орбана окреслити своє бачення того, як краще інтегрувати східні країни ЄС.

"Він ніколи не хотів протистояти Орбану, він хотів його завоювати. Це підхід, який сьогодні окупається", – сказали джерела оточення президента Франції.

Французи підкреслили, що Макрон відіграв ключову роль у цих переговорах, і цю точку зору підтримали інші офіційні особи.

Один чиновник, який був свідком подій в залі, сказав, що ці напади чарівності дозволили президенту Європейської ради Шарлю Мішелю розпочати саміт, оголосивши одразу про довгоочікувану угоду.

Він пропустив формальності, швидко виклавши деталі угоди з Орбаном, проти якої жоден з лідерів не заперечував, включаючи невеликі поступки Угорщині. Щорічні дебати щодо пакета допомоги та "за необхідності" перегляд через два роки "дозволили б Орбану зберегти обличчя Угорщини", сказав один дипломат ЄС.

Будапешт отримав, що хотів

Угорщина незабаром представила результат як перемогу Будапешта, адже держава отримала від саміту те, що хотіла.

Проте президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що Орбану не було надано додаткових поступок, те саме зробив канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції після саміту.

Навіть важливішим, ніж перемога в Будапешті, було додавання в текст речення, яке посилається на попередні висновки саміту, які гарантують, що те, як Європейська Комісія оцінює верховенство права в Угорщині, є справедливим і об’єктивним.

Це було зроблено, щоб відновити глибоку недовіру Будапешта до Комісії щодо виплати грошей Угорщині.

Дипломати та офіційні особи сказали, що Орбан просто повинен був поступитися, щоб уникнути великої політичної кризи. І перед оголошенням у четвер лідери не соромилися показати Угорщині, хто головний.

"Угорщині потрібна Європа. Він також має побачити, що отримує Угорщина від приналежності до Європи", – сказала під час зустрічі прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас, пише Politico.

Раніше "Телеграф" писав, що глава уряду Угорщини Віктор Орбан незадоволений нещодавнім висловом міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби про те, що Орбан та глава МЗС Петер Сіярто є не проросійськими, а проугорськими політиками. Прем’єр заявив, що його не цікавить думка української влади.