Що буде з комуналкою, пенсіями та виплатами ВПО у лютому

Читать на русском
Автор
Зміни у лютому
Зміни у лютому. Фото Колаж "Телеграфу"

Лютий виявиться не надто багатим на зміни

Другий місяць року буде не дуже багатий на зміни в житті основної маси українців, проте серйозно торкнеться внутрішньо переміщених осіб. "Телеграф" розбирався, що саме зміниться у лютому 2024-го.

Останній місяць виплат для всіх ВПО

Лютий стане останнім місяцем, коли всі внутрішньо переміщені особи (ВПО) в Україні отримуватимуть допомогу на проживання – від 2 до 3 тисяч гривень. Спочатку в Мінсоцполітики заявили, що через брак коштів вже у лютому припинять виплати вимушеним переселенцям, окрім деяких категорій. Однак потім міністр соціальної політики Оксана Жолнович зазначила, що у лютому всі ВПО ще отримають гроші, але це буде останній місяць такої допомоги.

У Мінсоцполітики мають намір з 1 березня 2024 року скасувати виплати ВПО у 2 та 3 тисячі гривень, крім таких категорій, як:

  • пенсіонери, які одержують менше 9444 гривні;
  • особи з інвалідністю І та ІІ групи;
  • діти з І та ІІ групою інвалідності;
  • діти-сироти та позбавлені батьківського піклування;
  • сім’ї, які працевлаштувалися минулого року, але мають менше ніж 9400 гривень доходу на кожного члена сім’ї;
  • особи, які проживають на безпечніших територіях, але не можуть працевлаштуватися з певних причин. Наприклад, це стосується матерів, які не працюють за незалежними від них обставинами, оскільки змушені доглядати своїх дітей, які не ходять до дитсадка.

Останній місяць перед індексацією пенсії

Натомість лютий стане останнім місяцем для пенсіонерів, у якому вони отримають ще не індексовану пенсію. Так, згідно з українським законодавством, вже з 1 березня літні громадяни отримуватимуть перераховану пенсію, тобто розмір виплат зросте.

Втім, якщо після індексації розмір пенсії ВПО перевищить 9444 гривень, людина позбудеться щомісячних "переселенських" 2000 гривень. А якщо ні, то виплати збережуться за ним і після 1 березня.

Тарифи на ЖКП поки що заморожені

У 2022 році Верховна Рада прийняла мораторій на зростання тарифів на природний газ та опалення до кінця війни та шість місяців після неї, тож можна не побоюватися подорожчання комуналки. Тобто за газ "Нафтогазу" ми, як і раніше, платимо 7,96 грн за кубометр.

Щоправда, мораторій не поширюється на інші тарифи, але їхнє зростання теж не планується. Вода поки що дорожчати не буде, а 27 грудня Кабмін продовжив дію спеціальних зобов’язань щодо електроенергії до кінця квітня. Тобто до 1 травня українці, як і раніше, платитимуть 2,64 грн за 1 кВт електроенергії, а потім не виключено зростання тарифів. Більше того, за даними "Телеграфа", у 2024 році тарифи на електроенергію можуть зрости вдвічі.

Якщо з оплатою існуючих тарифів є проблеми — можна оформити субсидію.

За борги з електроенергії її відключатимуть

Також ще до 1 лютого українці можуть зіткнутися із проблемою відключення електроенергії за борги щодо її оплати. Зміни про це було прийнято до законодавства та почнуть діяти з 29 січня.

Втім, перед відключенням боржнику дадуть паперове попередження про заборгованість і про те, що електроенергія буде відключена, після чого даються 10 робочих днів на оплату.

Разом з тим, новий закон про мобілізацію, який очікувався раніше, який планувалося прийняти в лютому, переноситься на пізніший термін. Швидше за все, його приймуть у березні.