У Раді хочуть заборонити продаж алкоголю і сигарет зі старими марками, хоча вони законні

Читать на русском
Автор
УНІАН Новина оновлена 16 лютого 2024, 10:23

Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики без попереднього обговорення і попередження запропонував парламенту заборонити обіг виробів зі старими акцизними марками через два місяці з дня публікації проекту закону № 9662. Завдяки протесту бізнес-спільноти терміни посунули на кілька місяців, але виробникам та торговцям все одно доведеться вилучати продукцію з обігу. У парламенті не пояснили, що з нею робити. Про компенсацію збитків також не йдеться, повідомляє РБК-Україна.

Поправка голови комітету Гетманцева стала для бізнесу повною несподіванкою. Як відомо, нові зразки акцизних марок (з голографічними елементами захисту) почали використовувати з 1 вересня 2023 року. Однак Податковий кодекс не обмежує терміни використання старих марок. Ці прогнозовані правила гри забезпечували поступовий перехід всієї продукції на нові марки.

Сам Гетманцев заявив, що його поправка має вплинути на зниження нелегального ринку. Бізнес вже неодноразово пояснював, що жоден захисний елемент марки не впливає на нелегальний ринок. Більш того, ще до початку вторгнення росії уряд планував запровадити електронну акцизну марку замість паперової.

На думку експертів компаній-членів American Chamber of Commerce, ці зміни є необґрунтованими, неефективними, алогічними та протиправними за своєю суттю.

"Український фуд-ритейл альянс" заявив, що ця поправка навпаки призведе до наповнення ринку підакцизних товарів нелегальною продукцією.

Крім того, як пояснила виконавчий директор "Альянсу" Наталія Петрівська, від замовлення акцизних марок до появи товару прямого імпорту на полицях становить 180-200 днів, тому строк повної реалізації наявного на 31 січня цього року залишку продукції в мережах зі старими акцизними марками становить не менш ніж дванадцять місяців, а комітет пропонує заборонити старі марки вже за кілька місяців.

Українська Асоціація виробників тютюнових виробів "Укртютюн" поставила питання про те, що виробники і торгові мережі мають робити з продукцією зі старими марками, адже мова йде про продукцію на мільярди гривень. Більш того, після набуття чинності поправки буде заборонено не лише продавати, а навіть зберігати і транспортувати, що призведе до суттєвих фінансових втрат і додаткових видатків.

"Вимога вилучати акцизні марки старого зразка завдасть учасникам ринку необґрунтованих збитків через втрату продукції, адже разом з пропозицією вилучення марок не передбачається відшкодування державою понесених бізнесом витрат на виготовлення та реалізацію підакцизних товарів", — сказано у заяві ЕВА.

Учасники ринку впевнені, що поправка Гетманцева розрахована на підтримку виробника акцизних марок, при цьому нехтуються інтереси трьох галузей.