Нові Санжари-2? Як побиття жінки з дитиною у Космачі нагадує істерію з коронавірусом

Читать на русском
Автор
Побиття закінчилося струсом мозку у матері та гематомами у її доньки
Побиття закінчилося струсом мозку у матері та гематомами у її доньки. Фото Колаж "Телеграф"

Місцеві мешканці прочитали у мессенджерах повідомлення про "навідницю воєнкома" і влаштували полювання на машини

У селі Космач Івано-Франківської області стався інцидент з побиттям двох жінок з дитиною, які їхали у цей населений пункт із сусіднього села забрати пакунок з пошти. Група місцевих мешканців прочитала повідомлення у мессенджерах, що до них їде "навідниця ТЦК для пошуку чоловіків" та влаштувала агресивне перекриття дороги з розбірками. Така історія нагадує істерію у Нових Санжарах на Полтавщині, коли місцеві також піддалися хвилі паніки та дезінформації, що активно ширилися у соцмережах. Розповідаємо про інцидент детальніше:

Що сталося

Сутичка сталася 6 лютого — агресивний натовп перекрив дорогу та зупиняв автомобілі, що слідували до села Космач. На імпровізованому блокпості люди хотіли впевнитися, що там немає людей, пов’язаних з представниками територіального центру комплектування, тобто ТЦК. Джерело паніки було неперевіреним — повідомлення у групах в мессенджерах, мовляв, у Космач приїде навідниця воєнкома збирати інформацію про чоловіків.

Жертвою розбірок стала абсолютно випадкова 24-річна дівчина із сусіднього села Брустури Іванна Ванджурак, що якраз цього дня мала поїхати забрати пакунок із пошти у Космачі. Агресивний натовп вирішив, що вона і є та сама "навідниця воєнкома" та влаштував досить строгу перевірку, яка потім переросла у побиття та струс мозку. Ванджурак розповіла у Facebook, що спочатку біля заправки її зупинив натовп розлючених жінок з кийками та бітами в руках, які вимагали у неї показати телефон та пояснити причину заїзду в село.Дорогою назад натовп зупинив її вдруге та почав звинувачувати, що саме вона і є та сама "навідниця воєнкома", яка приїхала здавати їхніх чоловіків, але цього разу з погрозами та лайкою. Вони почали бити і трясти машину, намагалися її перевернути, намагалися витягнути дівчину через вікно, виривати волосся і вирвали ключі з машини.

"Я почала кричати, що в машині дитина, надіялася на хоч якусь людяність, але одна жіночка запхала біту у вікно і дала в голову дитині, в той час, як інша мене тримала за волосся і я нічого просто нічого не могла зробити", — пише Іванна.

Після цього натовп перемкнув свою агресію на іншу машину та їй вдалося втекти з того пекла, та вже потім викликати швидку й поліцію. У шестирічної доньки було закривавлене обличчя та розбитий ніс, дитині діагностували гематоми та забої. У Іванни ситуація гірша — струс головного мозку.

Поліція опитала потерпілих та відкрила кримінальну справу за ч. 2. ст. 296 (Хуліганство, вчинене групою осіб) Кримінального кодексу України. Голова Космацької громади Дмитро Мохначук розповів, що люди думали, що їдуть шість машин ТЦК, хто запустив цю хвилю паніки тепер розбиратимуться спецслужби, передає "Укрінформ".

"Сотня людей була точно. Я їх заспокоював. Потім приїхав начальник поліції і вони розійшлись. То був вечір. У хаосі я не міг нікого розгледіти… Були місцеві. Жінок було дуже багато. Я ледь їх заспокоїв. Чому вони перекривали дорогу? Там у місцеву групу (соцмережі — ред.) хтось кинув повідомлення, що їдуть 6 машин з ТЦК, але це було фейком. Попри це, жінки збіглись, бо наче дуже багато машин їде виловлювати чоловіків. Ми про це нічого не знали. Для керівництва громади це справжній шок. Таких настроїв в нас ніколи не було", — розповів Мохначук.

Істерія у Нових Санжарах

Це не єдиний випадок паніки на основі повідомлень із соцмереж, що переросла у агресивне перекриття доріг. На початку 2020-го року, коли в Україну евакуювали перших громадян з міста Ухань у Китаї, де вирувала пандемія коронавірусу, дезінформація та непоінформованість стала причиною масових сутичок з поліцією та Нацгвардією. Люди були дуже налякані, думали, що це смертельний вірус. Тоді також у місцевих групах лунали заклики виходити на протест. Населення було проти розміщення людей на карантин у їхньому санаторії, тому встановило блокпости, перекрило дороги та запалювало на них шини.

У соціальних мережах жителі Нових Санжар висловлюють стурбованість тим, що зараження вірусом можливе через каналізаційні стоки та через фекалії. Люди переживали, що каналізація медичного центру не відділена від загальної каналізаційної системи селища. Також місцеве населення не сильно розбиралося, що таке обсервація людей без симптомів захворювання, та було переконане, що їдуть саме хворі пацієнти.

Однією з таких була група "Нові Санжари" у Viber, де буквально кожних десять хвилин публікувалися істеричні неперевірені повідомлення на кшталт "Люди, якщо цю ніч будемо спати, то проснемося мертвими", "у військовий санаторій везуть інфекційно хворих із Китаю" хоча люди були на обсервації та жоден не отримав позитивного тесту, й за два тижні поїхали додому. Перший випадок зараженням коронавірусом у Нових Санжарах діагностували лише через пів року. Окрім цього, групи радили дивитися проросійські канали, які станом на зараз заборонені.

П'ятьох з 13 фігурантів, від дій яких постраждали правоохоронці, засудили умовно — до 5 років позбавлення волі зі звільненням від відбування реального покарання з випробуванням на рік. Суд врахував можливість виправлення засуджених без відбування покарання. Ще чотирьох учасників заворушень, яких суд визнав винними у блокуванні транспортних засобів, та двох людей, причетних до хуліганських дій, зобов’язали сплатити штрафи. Суд, керуючись ст. 48 Кримінального кодексу, звільнив від відповідальності двох фігурантів справи, які вперше вчинили кримінал та "перестали бути суспільно небезпечними". Окрім цього, Новосанжарський районний суд на Полтавщині торік у грудні оголосив вирок Михайлу Галаці та Костянтину Бігдану, які кидали каміння та цеглу в поліцію. Обидва уклали угоду зі слідством та були засуджені за масові заворушення до 5 років з випробувальним терміном в 1 рік.

Нагадуємо, що "Телеграф" поспілкувався з представниками влади та силовиками, щоб почути сторонню позицію щодо інциденту на Прикарпатті.