"Воювали з ТЦК", а побили жінок і дитину: через сутички у Космачі поліція вже завела справу (відео)

Читать на русском
Автор
2407
Космач Івано-Франківської області
Космач Івано-Франківської області. Фото castles.com.ua

Правоохоронцям вдалося заспокоїти натовп

Поліція розпочала кримінальне провадження після конфлікту в селі Космач Івано-Франківської області, внаслідок якого постраждали троє людей, серед яких 6-річна дитина. У вівторок, 6 лютого, близько сотні людей самовільно перекрили дорогу, дізнавшись новину про нібито прибуття до їхнього населеного пункту працівників ТЦК та СП.

Як повідомила пресслужба поліції Прикарпаття, жителі Космача отримали неправдиву інформацію, яка була розповсюджена по локальних групах у соціальній мережі, та не пропускали транспортні засоби. Через це між громадянами відбулись сутички.

Правоохоронці підкреслили, що невдовзі з місцевої лікарні на лінію "102" надійшло повідомлення про звернення за медичною допомогою від двох жінок та неповнолітньої дитини. Лікарі діагностували у 6-річної дівчинки забій м’яких тканин носа, а у її 24-річної матері — ймовірну закриту черепно-мозкову травму.

Також зазначається, що поліція опитала потерпілих. Слідчі розпочали кримінальне провадження за ч. 2. ст. 296 (Хуліганство, вчинене групою осіб) Кримінального кодексу України.

Деталі інциденту

Як розповіла на своїй сторінці у Facebook одна з постраждалих Іванна Ванджурак, вона разом зі своєю 6-річною дочкою намагалася проїхати до відділення пошти у Космачі з сусіднього села. За її словами, в самому центрі населеного пункту біля заправки її зупинив натовп жінок. Ванджурак стверджує, що деякі з них перебували в стані алкогольного спʼяніння.

"У них були в руках дубинки, бити, різні металеві штуки. Я відкрила вікно і вони зразу почали наїжджати на мене зі словами (хто ти така, куди ти їдеш, якого ти приїхала до нас в село). Я їм пояснила що їду з дитиною на "Нову пошту", і що я місцева, із сусіднього села", — розповіла Іванна, додавши, що після того, як вона показала жінкам свій телефон, її відпустили.

Проте, за словами Ванджурак, коли вона поверталася з пошти цією самою дорогою, її знову зупинили, та звинуватили у тому, що вона нібито приїхала до них в село здавати їхніх чоловіків ТЦК. Постраждала підкреслила, що це було сказано з криками та погрозами у її бік.

"І тут почалося все пекло. Вони почали бити машину, трясли хотіли машину перевернути, почали витягувати мене через вікно, виривати мені волосся і вирвали ключі з машини, вони хотіли всіма способами витягнути мене з машини, я почала кричати, що в машині дитина. Але одна жіночка запхала биту у вікно і дала в голову дитині, тоді як інша мене тримала за волосся і я нічого не могла зробити. Але в один момент один вуйко закричав, що всі сюда, це не та машина, яка нам потрібна була, ми попутали. Ззаду приїхала інша машина і вони, так би мовити, перемикнулися на ту машину, і я не знаю як, але вибралася із того пекла", — написала постраждала, додавши, що у неї діагностували струс мозку, а у дитини забій носа.

Пізніше Ванджурак повідомила, що їй та її рідним почали телефонувати з погрозами через те, що вона оприлюднила відео інциденту. "До моєї сім'ї та знайомої телефонують з погрозами, вимагають видалити відео із соціальних мереж та забрати заяву з поліції. Кажуть: якщо за себе не боїтеся, то бійтеся за ваших дітей. Сказали, що хату спалять", — зазначила вона.

Реакція місцевої влади

Голова Космацької громади Дмитро Мохначук у коментарі Суспільному розповів, що про інцидент йому повідомили поліцейські після виклику на лінію "102". На місце події він приїхав після 18:00.

"Намагався їх заспокоїти. Там було людей 200. Не знаю, чи хтось із чужих був. Але ту машину люди вже відпустили", — розповів Мохначук, додавши, що натовп розійшовся після того, як на місце події приїхав начальник поліції.

"Вже разом з ним ми їх вмовили, і люди розійшлися. У них — одна вимога, вони дуже "воюють" проти працівників ТЦК та СП. Хтось у групу в соцмережі написав, що їдуть багато машин ТЦК та СП, щоб позабирати людей. Вони самі організувалися. Жінки перекрили дороги й перевіряли машини. Хто ініціатор, я не знаю. Коли я вчора вранці приїжджав туди, то казав їм: "Пишіть колективну заяву, висловлюйте письмово свої претензії та вимоги. А я передам їх до військової адміністрації", — зазначив Мохначук.

Цей інцидент також прокоментував політолог, боєць ЗСУ Петро Охотін. Він підкреслив, що держава має нагадати учасникам сутички про правосуддя.

"Держава має пам‘ятати, що є закон. Іншими словами: суд, з‘ясування обставин, покарання винних, публічна комунікація. Без перегинів силовиків на місці. Вдавати ніби ситуації не було, не можна. Може піти стихійна хвиля",написав він на своїй сторінці у Facebook.

Космач на мапі

Нагадаємо, у Міністерстві реінтеграції тимчасово окупованих територій України відреагували на випадки свавілля працівників ТЦК та СП. Там наполягають на тому, що "треба припиняти репресивні флешмоби".