Повелись на фейк та пішли гамселити людей? Голова Космача прокоментував скандальний протест жінок

Читать на русском
Автор
Протести в селі Космач
Протести в селі Космач. Фото Колаж "Телеграф"

Для керівництва громади вчинок місцевих жителів це справжній шок

Днями на Івано-Франківщині, у селищі Космач, люди перекривали дорогу, щоб не пропустити машини з ТЦК. Місцеві жительки зібрались після того, як в мережу хтось опублікував фейкове повідомлення. Депутати вже обговорили цей інцидент та планують діяти.

Протестувало близько сотні людей. Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на коментар голови Космацької громади Дмитра Мохначука.

"Сотня людей була точно. Я їх заспокоював. Потім приїхав начальник поліції і вони розійшлись. То був вечір. У хаосі я не міг нікого розгледіти… Були місцеві. Жінок було дуже багато. Я ледь їх заспокоїв. Чому вони перекривали дорогу? Там у місцеву групу хтось кинув повідомлення, що їдуть 6 машин з ТЦК, але це було фейком. Попри це, жінки збіглись, бо наче дуже багато машин їде виловлювати чоловіків. Ми про це нічого не знали. Для керівництва громади це справжній шок. Таких настроїв в нас ніколи не було", — розповів Мохначук.

Він зауважив, що коли приїхав на місце події, то водійки з шестирічною дитиною, яку побили місцеві, вже не було.

"Люди кричать, що то була провокація… Мене після цього інциденту ледь інсульт не вхопив і я пішов на лікарняний", — додав голова ТГ.

За його словами, учора у Космачі місцеві депутати збирались і обговорювали інцидент. Тепер планують провести ще ряд зустрічей з представниками поліції та районної адміністрації. На запитання, як особисто він ставиться до такого протесту людей, запевнив, що однозначно негативно.

"Так, я знаю, що людям накипіло, але таке спровокувати… Хто це спровокував, нехай розбираються спецслужби", — вважає Мохначук.

Додамо, на Фейсбук-сторінці Космацької громади 8 лютого з'явилось повідомлення. Людей попросили зібратись в Будинку культури.

"Шановні жителі громади, інформуємо Вас про те, що завтра, 09.02.2024 в Будинку культури об 11.00 відбудеться запланована зустріч з представниками Косівського ТЦК та СП, Косівського районного відділу поліції за можливою участю інших представників влади. В ході зустрічі, для конструктивного діалогу і результативності обговорення, буде організовано. Блок: у форматі питання-відповіді, з приводу останніх подій в нашій громаді. Просимо бажаючих підготувати чіткі і лаконічні питання, на які б кожному з нас хотілося почути відповіді від представників влади та силових структур. Впродовж заходу, наголошуємо на необхідності, поводитися стримано та виявляти повагу один до одного", йдеться в повідомленні.

Також стало відомо, що після сутичок у Космачі поліцейські нестимуть посилений варіант служби у громадах Івано-Франківської області.

Начальник сектору комунікації Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Андрій Яцків сказав, що правоохоронні органи будуть працювати з людьми, щоб не допускати надалі таких випадків.

За словами Яцківа, поліцейські встановили, що всі учасники зібрання, які перекривали дорогу – це місцеві жителі. Слідчі поліції зараз допитують людей, які перекривали дорогу. Далі будуть ухвалювати рішення, кого притягати до відповідальності.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав, що 6 лютого у селі Космач Івано-Франківської області сотні жінок перекрили дорогу, дізнавшись новину про нібито прибуття до їхнього населеного пункту працівників ТЦК та СП. Між громадянами трапилися сутички, внаслідок чого постраждали троє людей, серед яких 6-річна дитина. За даним фактом поліція розпочала кримінальне провадження.