Побиття жінок і дитини у Космачі: силовики, місцеві жителі та влада пояснили зв’язок конфлікту з мобілізацією

Читать на русском
Автор
2300
Космач опинився в епіцентрі скандалу через акцію проти ТЦК. Фотоколаж "Телеграфу".
Космач опинився в епіцентрі скандалу через акцію проти ТЦК. Фотоколаж "Телеграфу".

Громада хоче зустрітися з районною та обласною владою, силовиками, щоб отримати відповіді на запитання до ТЦК.

Останні дні Космач — найбільше прикарпатське село, відоме як столиця вишиванок та місце загибелі повстанця Олекси Довбуша — потрапило в новини через акцію протесту проти дій ТЦКшників. Мало того, що дружини військовозобов’язаних перекрили дорогу, то вони ще й побили жінку з малою дитиною, котра на машині намагались проїхати повз натовп. Принаймні так ця історія виглядає з боку постраждалої сторони.

Хоча в мережі є й ті, хто наполягає: конфлікт — це провокація. "Телеграф" поспілкувався з представниками влади та силовиками, щоб почути сторонню позицію.

Події розгортались неподалік центру Космача 6 лютого — того дня протестувати сюди вийшло місцеве жіноцтво. Цьому, як повідомлялось, ніби передувало повідомлення в місцевих групах про приїзд до населеного пункту представників терцентру комплектування та соціальної підтримки. На відео, які потрапили до мережі, зафіксовано, як чоловік у формі розмовляє з місцевими мешканками, одна з яких наполягає, що треба зателефонувати президенту і нагадати: "У нас війна не оголошена".

Ще одна порція роликів стосується сутички учасниць акції з Іванною Ванджурак, яка їхала у справах з дитиною та подругою повз натовп. Зняті вони всередині автівки і на них чутні запитання: "Звідки ти?" та вимоги видалити відео, також видно, як чиясь рука через відкрите вікно тягнеться по ключ запалювання, а потім смикає водійку за волосся. І все це на фоні істеричних криків і плачу дитини.

Така зустріч закінчилась травмуванням і 24-річної власниці машини, в неї лікарі підозрюють закриту черепно-мозкову травму, а у її 6-річної доньки діагностовано забій м'яких тканин носа. "Телеграфу" поки не вдалося поспілкуватись з постраждалої напряму́.

З представників "іншої сторони" на пропозицію представити свою точку зору і пояснити, чому люди вийшли на вулицю, — відгукнулась одна жінка. За її словами, в Космачі "ТЦК почали ловити і вручати повістки тим чоловікам, у кого на утриманні троє неповнолітніх дітей". Свої дії військові пояснюють тим, що це вже "не діє" як аргумент для відстрочки від мобілізації.

Але наскільки ця інформація відповідає дійсності, і чи правда, що хтось з багатодітних батьків таки опинився в армії, на даний момент невідомо.

В коментарях розкручують версію про неправомірність мобілізації в Україні.

Крім того, в соцмережах шириться й версія про те, що водійка як-то кажуть сама напросилась, бо почала знімати натовп, та й взагалі "провокаторка" і "навідниця ТЦК". Однак яким чином це виправдовує застосування сили, важко зрозуміти.

В інциденті намагаються розібратися і представники місцевої влади, і правоохоронці, запевняючи, що така протестна акція, що вийшла за межі закону та здорового глузду, трапилась в регіоні вперше. Також вони підкреслюють, що протест був стихійним, жодних звернень чи повідомлень щодо його проведення ні до сільради, ні до відділку поліції не надходило.

— В Івано-Франківській області раніше проходили мирні акції на підтримку полонених захисників Маріуполя, а також акція "Гроші на ЗСУ" — такі ж самі, як і по всій Україні, — повідомив "Телеграфу" керівник сектору комунікації ГУНП в Івано-Франківській області Андрій Яцків. — Але, звісно, що вони не мали нічого спільного з тим, що відбулось у Космачі. Такий протест, як там, — був вперше. Він був стихійним, люди вийшли і перекрили дорогу. Наразі відкрито кримінальне провадження, в рамках якого буде з'ясовані всі обставини, а за результатами розслідування винні мають бути притягнуті до відповідальності.

Голова Космацької громади Дмитро Мохначук своєю чергою також наголошує, що про вихід людей на вулицю дізнався постфактум. І коли вже прибув на місце події, конфлікт між учасниками акції та водійкою авто вже закінчився.

— Довелось заспокоювати людей, потім долучився і керівник районної поліції, і згодом вдалось вмовити всіх розійтися, — зазначив Дмитро Васильович. — Це дуже-дуже неприємна для нашої громади ситуація, будемо шукати з неї вихід. Ми ініціюювали зустріч з представниками районної, обласної влади, силовиками, бо у людей дуже багато запитань по мобілізації. Вона відбудеться вже завтра, 9 лютого.

Перед конфліктом з водійкою авто місцеві жінки вже спілкувались з військовими.

При цьому голова громади наголосив: доти конфліктів із представниками ТЦК та СП в селах не траплялося. І додав, що мобілізаційні заходи в регіоні тривають, за їхніми результатами в армію призивають і переселенців, і місцевих жителів.

— Багато ВПО у нас було в перший рік повномасштабної війни, офіційно десь 960 осіб максимум. Ми спрямовували їх до терцентрів комплектування, і від нас їх забирали на фронт, — каже Дмитро Васильович. — Зараз у нас живуть приблизно 40 переселенців, з яких тільки один чоловік призовного віку з Нової Каховки. Наскільки знаю, до нього приїжджали з військкомату, щось з’ясовували.

Що стосується місцевих, то більше сотні чоловік було мобілізовано, хтось отримав відстрочку, хтось згодом звільнився, ще шість Героїв загинули. Тож зараз у війську служить біля 60 наших земляків. В будь-якому разі прикро, що така ситуація виникла у Космачі. Все можна вирішити в правовому полі і в жодному разі нікому не дозволено розпускати руки, додає голова Космацької громади.

*А поки місцева влада та правоохоронці розбираються у причинах протесту та з’язовує причетних осіб, "Телеграф" продовжує стежити за ситуацією і сподівається, що постраждала Іванна Ванджурак все ж таки зможе дати особистий коментар.

Матеріал опублікований українською мовою — читати мовою оригіналу