СБУ прийшла з обшуками до Києво-Печерської лаври: у чому причина (фото)

Читать на русском
Автор
Києво-Печерська Лавра
Києво-Печерська Лавра. Фото Телеграф

Деталі оприлюднять пізніше

Вранці у п’ятницю, 9 лютого, Служба безпеки України прийшла з обшуками до Києво-Печерської лаври. Вони пов’язані зі справою про організацію заворушень під час повернення майна святині державі.

За інформацією джерел "Телеграфа", Служба безпеки прийшла до священнослужителя, який координував постановочні акції протесту при поверненні майна Лаври державі. Деталі пообіцяли повідомити згодом.

СБУ прийшла до Лаври. Фото OBOZ.UA

Варто зазначити, що Заповідник "Києво-Печерська лавра" розірвав договір із монастирем УПЦ МП та попросив її представників залишити територію Лаври ще у березні 2023 року. Однак представники Московського патріархату всіляко чинять опір цьому, влаштовуючи провокації з використанням своїх парафіян.

Нагадаємо, намісник Києво-Печерської лаври, архімандрит ПЦУ Авраамій (Лотиш) вважає, що співіснування в стінах Києво-Печерської лаври УПЦ Московського патріархату і ПЦУ, що відбувається зараз, має припинитися. На думку клірика, Московський патріархат не може залишатися у Лаврі.

Раніше "Телеграф" розповідав, що СБУ повідомила про підозру блогерці Вікторії Кохановській, яка провокувала зіткнення та релігійну ворожнечу під час масових акцій у Києво-Печерській лаврі. Вона брала активну участь у провокаціях на території Лаври наприкінці березня і на початку квітня 2023 року.