На скільки можуть підняти тариф на електроенергію? Експерт назвав нову ціну

Читать на русском
Автор
Колаж "Телеграф"

Тариф на електроенергію має відповідати ринковій ціні

Діапазон ціни за кіловат електроенергії у 2024-му буде в межах 3,50 – 4,00 грн за кВт/год. Підвищувати ціну до 6,00 грн за кіловат точно не стануть, переконаний експерт з енергетичних питань Юрій Корольчук.

Про це він заявив в етері Київ24. На думку експерта, вводити підвищення цін на електроенергію є недоцільним в умовах війни.

"В цьому році ціну до 6 грн ми точно не побачимо. 3,5-4 грн, такий буде діапазон ціни. Депутат Нагорняк нагадав, що в кінці вересня був лист, який визнали в Держдепартаменті США, в посольстві США, що він був… Його можна назвати рекомендацією, але, дійсно, фактично це є така вимога, що треба підвищити тариф, щоб він відповідав ринковій ціні", — зазначив Корольчук.

На думку експерта, попри тиск міжнародних партнерів щодо підвищення тарифів, у теперішніх умовах війни та економічної кризи це було б неправильним рішенням.

"Проблема в тому, що в умовах війни, економічної кризи, безробіття, зниження доходів, підвищувати тарифи — це, не буде казати, що це злочин, але це неправильне рішення, яке почало процес нарощення боргів населення", — підкреслив експерт.

Наразі, чинний тариф для населення становить 2,64 гривні за кВт/год. Водночас власники багатозонних лічильників можуть платити й за пільговим тарифом, який діє в нічний час. Також, до кінця опалювального сезону уряд обіцяв не переглядати тарифи на комуналку, в тому числі на електроенергію.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" поспілкувався з членом парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергієм Нагорняком, який зазначав — тарифи на електрику зростуть вдвічі вже цього року. На думку народного депутата, до цього рішення вже підштовхують закордонні партнери.