Навесні можуть підскочити тарифи на воду в Україні: кому і коли це загрожує

Читать на русском
Автор
608
Зростання тарифів на воду Новина оновлена 09 лютого 2024, 16:31
Зростання тарифів на воду. Фото Перший Житомирський

Ціни на воду хочуть підняти у два етапи

У деяких містах України вже цієї весни можуть підняти тарифи на воду та каналізацію. Як повідомляли в НКРЕКУ, зростання цін пов'язано із зростанням витрат на паливо, світло та реагенти.

"Телеграф" пропонує розібратися, чи піднімуть тарифи на воду цієї весни. Нагадаємо, що у вівторок, 6 лютого, Нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг мала розглянути питання підвищення тарифів на холодну воду, однак засідання перенесли.

Відомо, що ціни для населення планується хочуть у два етапи: з 01.04.2024 по 30.06.2024 та з 1 липня цього року. Підвищення тарифів буде стосуватись одразу восьми міст України: Києва, Дніпра, Черкас, Нікополя, Хмельницького, Вінниці, Рівного та Бровари.

Так, в столиці з 1 квітня по 30 червня запропоновано підвищити тариф на централізоване водопостачання та водовідведення до 40,78 грн (33,98 грн без ПДВ) за кубометр. Причому водопостачання подорожчає до 20,08 грн (17,57 грн без ПДВ), а водовідведення — до 19,69 грн (16,41 грн без ПДВ) за кубометр.

Вже з 1 липня Київводоканал пропонує встановити тариф на централізоване водопостачання та водовідведення до 46,9 грн (39,08 грн без ПДВ) кубометр. Водопостачання запропонували оплачувати по 25,7 грн (21,42 грн без ПДВ) за кубометр, а водовідведення по 21,19 грн (17,66 грн без ПДВ) за кубометр.

У Дніпрі вода зараз коштує 31,36 гривні за кубометр. У квітні тариф планують підняти до 37,61, з 1 липня — до 46,25 гривні. Тобто весною ціна на воду може злетіти на 20%, а за підсумками літнього подорожчання вже на 50%. Найбільше подорожчання прогнозують у Нікополі, Дніпропетровської області. У квітні вода коштуватиме 49,64 гривні за куб, а з липня 63,35 гривні за кубометр. Тобто проти нинішніх 33,62, ціна збільшиться +48% та +88%.

Майже удвічі збільшиться ціна на воду у Черкасах, Броварах та Вінниці.

Для того, щоб зробити висновок, піднімуть тарифи на воду чи ні, згадаємо заяви та пояснення деяких людей. Зокрема, водопостачальники запевняють, що на підвищення ціни впливає зниження обсягів реалізації, врахованих у чинних тарифах, збільшення витрат на електроенергію (на близько 50%), а також збільшення витрат на оплату праці, закупівлю реагентів та інші причини.

Днями раніше директор аналітичного центру "Асоціація міст України" Ярослав Рабошук заявив, що перегляд тарифів на воду необхідний, оскільки останній раз тарифи змінювалися ще до війни. Тож наразі необхідно компенсувати витрати за електричну енергію.

"Зрозуміло, що складові тарифу, наприклад, електрична енергія суттєво зросли, ці витрати треба якось компенсувати. Місцеві бюджети не можуть, у них забрали фінансовий ресурс. Відома історія про вилучення податку на доходи фізичних осіб-військовослужбовців, по суті, компенсаторів зараз немає", — зазначив експерт.

Згадаємо також одну з крайніх заяв прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. Наприкінці січня він зазначив, що пільгова ціна на електроенергію у розмірі 2,64 гривні за кВт*год збережеться, а "загалом цієї зими уряд не планує зміни жодних тарифів для населення".

Тобто, судячи з його слів, замороження цін на весь поточний рік не планується. Тому враховуючи заяву прем'єра і те, що Нацкомісія планувала розглянути підвищення тарифів на холодну воду у два етапи, ймовірно, весною ціни на комуналку (як мінімум на холодну воду) стануть дорожче.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що в Україні змінили правила перерахунку плати за комуналку.