Суд вирішив, чи відновлювати Фаріон на роботі у Львівській політехніці

Читать на русском
Автор
1963
Ірина Фаріон
Ірина Фаріон. Фото Відкриті джерела

Фаріон зверталася з позовом до університету, щоб визнати наказ ректора щодо її звільнення протиправним

Мовознавиці Ірині Фаріон, яка засвітилася у великому скандалі через висловлювання про військових, Галицький районний суд міста Львова відмовив у задоволенні позову до Національного університету "Львівська політехніка" про поновлення її на посаді. Однак на це рішення може бути подано апеляцію.

Так, звільнена Фаріон звернулася з позовом до університету, щоб визнати наказ ректора щодо звільнення її з посади професора кафедри української мови Інституту гуманітарних та соціальних наук протиправним та скасувати його. Про це пише Zahid.net.

У позові йшлося про скасування двох наказів ректора університету від 15 листопада (коли Фаріон перебувала на лікарняному) та від 28 листопада (коли були внесені зміни за датою звільнення та вказана нова дата – з 23 листопада).

Водночас Фаріон вимагала стягнути з ВНЗ середній заробіток за весь період вимушеного прогулу та компенсувати їй усі судові витрати. Провадження у справі було відкрито 12 грудня. Його вирішили розглянути за правилами спрощеного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Під час розгляду справи суддя встановив, що накази ректора щодо звільнення Фаріон відповідають чинному законодавству. Зокрема накази, видані уповноваженою особою, вони ухвалені на підставі чинних положень законодавства щодо встановленої процедури.

При цьому суд погоджується з тим, що причиною звільнення Фаріон було вчинення нею "аморального вчинку". Йдеться в цьому випадку про її публічні висловлювання у бік військових, які вона зробила у програмі "Рандеву" з журналісткою Яніною Соколовою.

"За результатами розгляду цієї справи у суду не залишилося сумнівів у тому, що поведінка позивача, а саме його висловлювання, можна охарактеризувати як аморальну провину", – наголошується у рішенні.

В результаті суд відмовив у позові Ірини Фаріон. Однак на це рішення ще може бути подана апеляція.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що на початку листопада 2023 року Ірина Фаріон оскандалилася своїм новим висловом про українських військових. По-перше, вона сказала, що не може назвати бійців "Азова" українцями, а крім того, вона стала засуджувати захисників, які говорять російською мовою. 15 листопада стало відомо, що Фаріон звільнили з Національного університету "Львівська політехніка" саме через її скандальні висловлювання.