"Львів — місто диверсантів": Фаріон знову вийшла в ефір із скандальною заявою

Читать на русском
Автор
2192
Ірина Фаріон Новина оновлена 29 січня 2024, 04:19
Ірина Фаріон. Фото Getty Images

Фаріон назвала людей "ущербними" та "маргіналами"

Львів перетворився на місто "диверсантів" через наплив російськомовних переселенців. Про це заявила мовознавиця, докторка філологічних наук Ірина Фаріон у програмі "Сила слова".

За словами Фаріон, нині вона чує російську мову у Львові. А тому не може зрозуміти, хто знаходиться поруч із нею.

"Львів перетворився на місто диверсантів. Я йду площею Ринок, там говорять російською мовою – звідки я знаю, що це не москаль. Як я маю відрізнити москаля від руськоговорящого?", – сказала Фаріон.

Вона каже, що немає в нашій країні російськомовного населення. За її словами, це політичний конструкт, на який не поширюються жодні юридичні кола.

Крім того, українців Фаріон назвала "ущербними людьми".

"Я цитую рішення Конституційного суду. Вони не хочуть про це говорити, вони тримаються за свою ущєрбність", — додала вона.

Фаріон вкотре принизила та засудила тих, хто не перейшов на українську. За її словами, мова ворога отруює наш простір.

"Це маргінали. Це ущєрбні люди, які досі говорять московським язиком. Ми не маємо перейматися ними. Ми маємо перейматися собою. Їхня мова отруює наш простір. Тому коли ми цю мову чуємо, ми маємо бути глухі. Це означає, що ці люди не зможуть рухатися далі в суспільній ієрархії", — говорить Фаріон.

Українці, які не відмовилися від російської мови, вважає вона, "не мають" отримувати освіту та роботу. Це, за її словами, називається "соціальний ліфт".

Нагадаємо, скандальна екснардеп Ірина Фаріон через скандал з образами військовослужбовців "Азова" та зливом даних студента з Криму втратила посаду в Національному університеті "Львівська політехніка".

Фаріон більше не працюватиме в університеті з 16 листопада. Бухгалтерії було доручено провести із нею всі встановлені законодавством розрахунки.

Приводом для звільнення стало порушення статті 41 трудового кодексу (вчинення працівником, який виконує виховні функції, аморального проступку, не сумісного з продовженням цієї роботи).

Раніше "Телеграф" писав, що Фаріон подала до суду. Політик вимагає, щоб її поновили на посаді викладача після сканадальних заяв.