В Україні майже 10 тисяч справ проти ухилянтів: в поліції розповіли, де їх найбільше

Читать на русском
Автор
570
Нацполіція України
Нацполіція України. Фото Цензор.НЕТ

Умовний термін за ухилення від мобілізації не звільняє чоловіків від служби в армії

Національна поліція України розслідує близько 9400 кримінальних проваджень за фактом ухилення від мобілізації. До суду вже направили 2600 обвинувальних актів.

Про це повідомив перший заступник Національної поліції – очільник Головного слідчого управління, Максим Цуцкірідзе, передає "Цензор.НЕТ". За даними Нацполіції, найбільше проваджень по ухиленню від мобілізації розслідують в Одеській, Закарпатській, Львівській та Чернівецькій областях.

Загалом, вже порушено майже 10 тисяч проваджень.

"Що стосується статистики, то розслідується близько 9400 проваджень щодо ухилення від мобілізації. До суду скеровано 2600 проваджень", — сказав Цуцкірідзе.

Він додав, що за результатом розгляду справ суди у 2022 році винесли 250 вироків, а у 2023 – близько 300. За його словами, більшість ухилянтів отримують умовні терміни покарання.

"Якщо аналізувати ті вироки, які вже є, то в переважній більшості чоловіки, які ухиляються від мобілізації отримують умовні терміни покарання. Суди враховують моральний стан, якісь етичні речі, наявність родичів, які знаходяться на утриманні цих людей, дітей, їхні аргументи щодо непридатності до служби, хоча медична комісія надає довідку, що він придатний", — зазначив Цуцкірідзе

Посадовець зазначив, що умовний термін за ухилення від мобілізації не звільняє чоловіків від служби в армії. А у разі, якщо людина повторно вчинить злочин цієї категорії, суд має право засудити до реального терміну з відбуванням покарання у місяцях позбавлення волі.

"Вони і надалі підлягають мобілізації. Умовний термін більше про те, що якщо людина вчинить повторно те саме, то тоді вже буде реальний строк", − заявив він.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що влада України очікує від нового Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського проведення "аудиту" армії.