Наваритися на флягах знову не вийде: у Міноборони поміняють верхівку тилового забезпечення ЗСУ

Читать на русском
Автор
У Міністерстві оборони зважилися на нові зміни Новина оновлена 27 червня 2024, 14:35
У Міністерстві оборони зважилися на нові зміни. Фото фото з відкритих джерел

Міноборони планує працювати за стандартами НАТО

Міністерство оборони України після низки гучних скандалів із держзакупівлями вирішило повністю змінити керівництво Головного управління розвитку та супроводу матеріального забезпечення ЗСУ. Також Департамент політики закупівель створить спеціальний окремий колегіальний орган, який відповідатиме за питання щодо організації розвитку матеріального забезпечення.

Про це повідомляє прес-служба Міноборони. За її словами, завданням даного органу буде перегляд раніше прийнятої технічної документації та забезпечення прийняття нової відповідно до стандартів та практик НАТО.

Важливо відзначити, що нові реформи відбуваються на тлі гучних скандалів із держзакупівлями, в які час від часу потрапляє Міноборони. До речі, лише вчора видання NGL.media повідомляло, що у 2024 році оборонне відомство витратило понад 54 мільйони гривень на 153 тисячі армійських пластикових фляг для ЗСУ з Китаю. Це втричі дорожче за ринкові ціни. У розслідуванні журналістів стверджується, що звичайні пластикові фляги було закуплено по 355 грн., хоча такі ж фляги можна знайти за ціною 120, а то й 72 гривні.

У Міноборони запевняють, що нові кроки – це їхня принципова позиція. Там наголошують, що прагнуть забезпечення доброчесності в управлінні ресурсами та матеріально-технічним забезпеченням українських захисників.

За словами керівника Департаменту політики закупівель Гліба Канєвського, завдяки нововведенням до торгів планують допускати місцевих виробників. Саме таким чином планується покращити не лише ціну товару, а й якість та конкуренцію.

Раніше "Телеграф" писав про кримінальну справу проти компаній львівського бізнесмена Ігоря Гриневича. Його компанії виграли 23 тендери на постачання одягу для ЗСУ. Проте виявилося, що ціни були завищеними, а близько третини контрактів було виконано понад обумовлений термін.