Допомога від США: що Україні важливо робити та не робити - Ігар Тишкевіч

Читать на русском
Автор
543
Джо Байден та Володимир Зеленський
Джо Байден та Володимир Зеленський. Фото Getty Images

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього спеціально для "Телеграфа" пояснив, чому Україна не має бути вакуумом для США

Ситуацію з виділенням допомоги Україні з боку США знову поставлено на паузу. Після успішного голосування відповідного законопроєкту в Сенаті передбачувано виникли проблеми з Палатою представників, яка до кінця лютого пішла на канікули.

У найближчі два місяці, найімовірніше, пакету американської допомоги для України не буде. Навіть якщо його проголосують, кошти ще мають дійти.

Вирішується питання про тимчасовий бюджет. Це приблизно місяць. Якщо буде прийнято нарешті загальний бюджет-2024, у його рамках може бути допомога Україні. Яка, нагадаю, не фінансується з тимчасового бюджету

І тут нам слід зрозуміти два моменти.

1. Для нас дуже важливо не намагатися грати у внутрішньоамериканську політику.

Ми вже награлися свого часу – і нам потім було боляче та неприємно від спроб втрутитися. На спроби участі у внутрішньоамериканських підходах – жорстке табу.

2. Що потрібно – то це грати на раціональності.

Коли війна затягується, то мотивація підтримки України – це вже не емоції, не співчуття, а раціональність. І тут необхідно давати відповіді на низку питань. Скільки це може тривати? Скільки це буде коштувати? Що потрібно для отримання потрібного результату? Як саме має виглядати цей результат – історія перемоги?

Простий приклад. Власники американських збройових компаній зазвичай є спонсорами Республіканської партії. А ми чомусь довго соромилися говорити, що підтримка України – вигідна ВПК США. Українська держава, аналітики чомусь довго боялися говорити про формати завершення війни, сценарії, вигідні для Штатів – економічно, політично, геополітично.

Якщо ми цього не робимо, то залишається якоюсь "білою плямою", вакуумом. А вакуум лякає.

Тож треба активно, але з урахуванням вищесказаного (не втручаючись у внутрішньоамериканську політику, проте роблячи правильні акценти, грамотно використовуючи лобізм) працювати в інформаційному полі.

Info Icon

Думки, висловлені в рубриці блоги, належать автору.
Редакція не несе відповідальності за їх зміст.