Це вигідно саме для США: чому Америка повинна давати гроші Україні

Читать на русском
Автор
В США виготовляють боєприпаси та озброєння, яке використовують ЗСУ
В США виготовляють боєприпаси та озброєння, яке використовують ЗСУ. Фото militaryleak.com

Підйом американської промисловості, втрати росіян, перезапуск НАТО – це вигідно в першу чергу Сполученим Штатам

Надання допомоги Україні від США вигідно у першу чергу самим Сполученим Штатам. Понад 90% усіх коштів, які Білий дім виділяє Україні, насправді не йдуть до Києва – вони залишаються в США, оскільки на них замовляють на американських заводах озброєння, боєприпаси, амуніцію та інше для потреб українських Збройних сил.

Про це у колонці для видання Time написали президент Єльського інституту лідерства СЕО Джеффрі Зонненфельд та науковий директор Інституту Стівен Тіан. Вони зазначили, що надання допомоги України призвело до створення тисяч нових робочих місць, оскільки виробники озброєння почали терміново розширювати підприємства та створювати додаткові потужності.

"Практично всі боєприпаси, на які найбільше покладається Україна, повністю створені в США, починаючи від "Джавелінів", виготовлених в Алабамі, і закінчуючи керованими реактивними системами залпового вогню (GMLRS), виготовленими в Західній Вірджинії, Арканзасі та Техасі. Не кажучи вже про товари меншого розміру, такі як прилади нічного бачення, медичне приладдя та боєприпаси до стрілецької зброї, які виробляються в США. Будь-яка додаткова допомога Україні тільки ще більше допоможе економіці США", – сказано у статті.

Перезапуск НАТО

Ще один момент – війна в Україні перезапустила НАТО та змусила інші країни Альянсу збільшити витрати на власну оборону, що зменшило економічний тягар для США. І це, що цікаво, прямий камінь в город трампістів, оскільки саме Трамп під час свого президентства намагався змусити країни НАТО витрачати на власні оборонні потреби хоча б 2% ВВП.

"До вторгнення Путіна в Україну лише дві європейські країни витрачали понад 2% свого ВВП на оборону. Зараз 11 членів НАТО витрачають на оборону понад 2% свого ВВП, а деякі члени, наприклад Польща, витрачають навіть більше, ніж США, у відсотках від ВВП. Щонайменше шість європейських країн лише минулого року збільшили свої витрати на оборону більш ніж на 10%, у тому числі деякі на 30%", – зазначили вчені.

Нищівні втрати РФ

Під час бойових дій в Україні Росія втратила понад 50% військової міці без єдиної втрати з боку Сполучених Штатів. Це обійшлося у мізерну суму – 5% оборонного бюджету США та менше ніж 1% загальних витрат країни за два роки. Росія у 2024 році витратить на війну 40% свого державного бюджету і все одно дуже далека від перемоги.

А за останні п'ять місяців Росія втратила щонайменше 20% загальної кількості своїх бойових кораблів. Найсмішніше те, що вона веде війну проти держави, яка не має власного повноцінного військово-морського флоту.

"Щоб зрозуміти, чому США єдині, хто виграє від допомоги Україні, навіть не потрібно думати про те, що б означало для Центральної Європи – не кажучи вже про Тайвань, і про глобальну економічну кризу – капітуляція перед жорстокими імперськими амбіціями Путіна. Підтримка України – це не просто акт мужності чи навіть милосердя. Підтримка України в наших особистих інтересах, і Америка виграє найбільше від підтримки України", – резюмували експерти.

Тим часом Сенат США схвалив законопроєкт про надання допомоги своїм партнерам, зокрема Україні, якій призначено 60 мільярдів доларів з 95-мільярдного пакета. Однак, документ ще повинен пройти Палату представників, де республіканці ставлять ряд вимог щодо використання цих коштів.

Але навіть у разі відмови Палати представників Білий дім може витратити на закупівлю нового озброєння для ЗСУ шляхом розміщення замовлень у виробників протягом двох років ще 20 млрд доларів. Проте, він чомусь не квапиться це робити.

Детальніше читайте в матеріалі "Телеграфа" "Чому гроші для України зависли у Конгресі США: що треба знати про битви за виділення допомоги".