Курс долара – чи варто чекати на стрибки американської валюти до 25 лютого

Читать на русском
Автор
Курс долара
Курс долара. Фото Pixabay

Банкір відповів на це питання

Нинішній тиждень на валютному ринку пройде швидше за все без сюрпризів. На думку експертів, коливання курсу долара до гривні до 18 лютого навряд чи складуть більше 10 копійок.

На готівковому ринку стрибки долара з 19 по 25 лютого можуть бути в рази вищими за ці 10 копійок. Так вважає начальник департаменту казначейства банку "Глобус" Тарас Лєсовий.

На його думку, протягом 18-25 лютого валютний ринок житиме у звичній парадигмі "керованої гнучкості": на тлі частих валютних змін курсові коливання будуть несуттєвими (що не загрожують загальному стану ринку). Як і в останні кілька місяців, регулятор здійснюватиме валютні інтервенції в обсязі, необхідному для утримання балансу між попитом та пропозицією.

Формування курсів на готівковому ринку залежатиме саме від міжбанківського ринку. Також відіграватиме роль курсова конкуренція між фінустановами. Так, готівкові курси купівлі валюти в банках та обмінних пунктах не суттєво відрізнятимуться один від одного (максимум до 0,2 грн).

Загалом же курсові "коридори" можливих змін становитимуть для готівкового ринку 37,8-39 грн/$ і 41-43 грн/€ на готівковому ринку, щоденні курсові зміни — до 30-50 копійок, і різниця між курсами купівлі-продажу — до 50 копійок у банках та до 1 грн в обмінних пунктах.

"Таким чином, стан "керованої гнучкості" як складова стратегії валютної лібералізації себе повністю виправдовує. Ринок набув нових ознак і поступово адаптується до нових умов — отже, все менше ризиків раптових і стрімких змін. Саме тому, на мій погляд, на наступній Тижня глобальні або "системні" зміни на валютному ринку малоймовірні", — робить висновок Тарас Лєсовий.

На думку фінансового аналітика Олексія Козирєва, банки можуть знизити курс долара з купівлі та підвищити у продажу, тим самим зробивши свою маржу максимальною.