"Плати за те, що отримав": в Україні змінили правила перерахунку плати за комуналку

Читать на русском
Автор
967
Є три умови проведення перерахунку
Є три умови проведення перерахунку. Фото Колаж "Телеграф"

Попередній порядок діяв з 2010 року

Кабінет міністрів України затвердив порядок перерахунку вартості комунальних послуг. Це буде стосуватись постачання теплової енергії, гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення та вивозу сміття.

Про це під час засідання уряду повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Він підкреслив, що це буде чіткий алгоритм, який ґрунтується на принципі "плати за те, що отримав".

"Для нас важливо, щоб надані комунальні послуги були якісними та відповідали заявленим стандартам. Люди мають бачити, що вони платять за реально надані послуги. Окремо наголошу, що до кінця опалювального сезону комунальні тарифи для населення на електрику, газ та тепло залишаються незмінними", — зазначив прем'єр.

У яких випадках буде проводитись перерахунок

Представник Кабінету міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук пояснив, що перерахунок вартості комунальних послуг буде здійснюватися у випадку їх ненадання, надання не в повному обсязі або невідповідної якості. Він підкреслив, що порядком передбачено кількісні та якісні характеристики надання комунальних послуг, що враховуються при здійсненні їх виконавцем перерахунку.

Мельничук зазначив, що також було визначено особливості здійснення перерахунку вартості комунальних послуг залежно від виду договору, укладеного між виконавцем та споживачем, та умов нарахування плати за ці комунальні послуги, а також визначено умови, за яких перерахунок не проводиться.

Також урядом установлено, що порядок перерахунку не застосовується на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ. Відповідний перелік затверджено Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Нагадаємо, 30 січня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що цієї зими Кабінет міністрів України не планує підвищувати тариф на електроенергію для населення. Його буде збережено на рівні 2,64 грн за кВт⋅год.

Така заява прем'єра прозвучала після виходу інтерв'ю народного депутата, члена парламентського Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергія Нагорняка "Телеграфу", яке широко розійшлось у ЗМІ. У ньому парламентар, зокрема, зазначив, що тариф на електроенергію для населення в Україні може бути підвищено вдвічі. Він може скласти трохи менше ніж 6 гривень.