У центрі Києва зняли кондиціонери із відомої мозаїки: допоміг пост у соцмережі (фото)

Читать на русском
Автор
Панно "до" та "після" установки кондиціонерів
Панно "до" та "після" установки кондиціонерів. Фото Колаж "Телеграф"

Мозаїці повернули первісний вигляд

У Печерському районі Києва орендарі встановили кондиціонери прямо на відоме мозаїчне панно, яке вважається однією з візиток столиці. Однак після обурення у соцмережах техніку демонтували та привели малюнок у порядок.

Активісти подякували власникам будівлі за небайдужість та виявлений інтерес до збереження культорної спадщини. Про це розповіли у співтоваристві Child of socialism в Інстаграм.

Так, на мозаїчне панно, розташоване на будинку по бульвару Лесі Українки, 28 було вмонтовано металеві конструкції-тримачі та встановлено кондиціонери. На стіні закріпили техніку таким чином, що вона закрила обличчя зображеного на малюнку людини і просто спотворила всю композицію.

Панно "понівечили" кондиціонерами

Після цього в Instagram з’явилася посада про це і активісти зазначили, що недобросовісні орендарі вже багато років "тероризують" мозаїчні панно на бульварі Лесі Українки.

Буквально за кілька днів у спільноті Child of socialism в Інстаграм з’явився новий пост, у якому розповідалося про те, що власники будівлі прислухалися до думки киян та демонтували кондиціонери.

"Вдячні власникам будівлі за те, що прислухалися до нас і виявилися небайдужими до мистецтва. Сподіваємося, що тимчасово зняті кондиціонери знайдуть більш вдале місце", — йдеться у повідомленні.

Крім цього, активісти зазначили, що вони займаються тим, щоб мозаїчним панно було надано відповідного статусу і вони стали пам’ятниками місцевого значення.

Мозаїка після демонтажу кондиціонерів

Для довідки : серію з 11 мозаїчних панно на житлових будинках бульвару Лесі Українки створили у 1969-1979 роках Анатолій Гайдамака та Лариса Міщенко, за участю Олександра Міловзорова. Оформлені в незвичайній коричнево-червоній гамі кольорів, вони створили неповторний образ цієї місцевості і стали справжньою візитною карткою столиці.

Окрім тріумфу праці та науки, художники зобразили на них карпатські пасторалі, використовуючи фольклорні мотиви.

Панно вважаються візитною карткою Києва
Мозаїка розташована на стіні будинку на бульварі Л.Українки, 28

Раніше "Телеграф " розповідав про те, що у Києві власники перукарні зафарбували рекламою історичне панно. Замість унікальної майоліки тут з’явилося чорно-біле графіті, на якому зображено дівчину з перукарськими ножицями.