Провал всесвіту Людини-павука: чому Дакота Джонсон не врятувала фільм "Мадам Павутина"

Читать на русском
Автор
Дакота Джонсон не змогла врятувати новий фільм про супергероїв
Дакота Джонсон не змогла врятувати новий фільм про супергероїв. Фото kino-teatr.ua

У прокат виходить трилер "Мадам Павутина"

У прокат вийшов трилер про супергероїв "Мадам Павутина". Очевидь, Marvel не робили на нього дуже велику ставку, якщо вклали в картину всього $80 мільйонів доларів. Однак на тлі постійних провалів шанувальники цієї імперії розраховували, що з новою героїнею прийде порятунок. Дива не сталося.

Провал якого чекали

Цього року Marvel скоротила кількість прем’єр до однієї. Це буде третій "Дедпул". Решту знакових для них фільмів перенесено на 2025 рік. Цим пропуском у супергеройському кіно вирішила скористатися компанія SONY і випустить цього року одразу три нові фільми. Але проблема в тому, що вони підписали дуже дивний контракт з Marvel. Їм дозволено знімати фільми про кіновсесвіт Людини-павука, але без використання цього персонажа і навіть без згадки його імені. Тому вони беруть другорядних героїв із цих коміксів і знімають про них щось. Саме так сталося з "Мадам Павутиною".

У даному випадку головною героїнею зробили ясновидячу Кассандру Вебб, яка має дар, бачити "Павучий світ" в якому зібралися Люди-павуки з різних часів та вимірів. Проте їм загрожує небезпека від невідомого зла, і Кассандра приходить на допомогу трьом дівчатам, у яких у майбутньому є велике призначення. Цю ясновидячу зіграла Дакота Джонсон. Зрозуміло, що її запросили на цю роль, щоб вона виступила головним магнітом. Але її ніхто не попередив, що грати їй тут нічого. Вчинки її героїні виглядають часом нескладними, тобто без причинно-наслідкового зв’язку, та й діалоги максимально примітивні. Тепер не дивно, що актриса у рамках промо цієї картини навіть не намагалася розповідати про переваги цієї стрічки. Навпаки, вона заявила, що контракт вона підписувала, коли читала інший сценарій. Щоправда, не уточнювала, як і чим він відрізнявся. Майже весь фільм вираз обличчя Дакоти такий, ніби вона ставить німе питання, що я тут роблю? І поява поряд з нею актрис, які є все ще паствою наївної супергероїки, лише погіршує фільм. Тому що їхня акторська майстерність не йде в жодне порівняння з Джонсон. І від цього те, що відбувається на екрані, виглядає як якесь безглузде дійство.

Загалом критики та глядачі ще ніколи не були настільки одностайні у своїй критичній оцінці фільму. Але при цьому обговорення відбувається бурхливе. Один із найпоширеніших жартів з приводу фільму звучить так — найкраще, що є в цій картині, це Дакото Джонсон і її сукня, в якій вона вийшла на червону доріжку під час презентації. Таке враження, що шанувальники Marvel влаштували франшизі гучний похорон. Начебто вони не знають, що на них цього року ще чекає поява "Крейвен-мисливець" та "Веном 3".

Marvel не здається

Однак закривати кіноімперію, яка приносить мільярди, ніхто не збирається. Так, в останні пару років усі картини окрім "Людини-павука" та "Вартових галактики" провалилися. Проте їхні касові збори допомагають не просто утримуватися на плаву, а й надалі вкладати гроші у дорогі проєкти. І тепер Marvel вирішили всіх своїх фанів здивувати. До чергового проєкту "Фантастична четвірка" вони запросили одразу кілька зірок, які зараз на піку. Це Педро Паскаль у ролі Ріда Річардса (він же Містер Фантастик), Ванесса Кірбі у ролі Сью Сторм (також відома як Жінка-невидимка), Джозеф Куїн у ролі Джонні Шторма (він же Людина-Смолоскип) та Ебон Мосс-Бахрак у ролі Бена Грімма (він же Істота). Дата прем’єри перенесена на 25 липня 2025 року.

За сюжетами ця четвірка на початку була звичайними астронавтами і не мали жодних суперздібностей. У супергероїв вони перетворюються після дії космічних променів у космосі. Рід знаходить здатність розтягувати своє тіло до неймовірних розмірів. Сью, подруга Ріда (і майбутня дружина), може маніпулювати світлом, щоб стати невидимою та створювати потужні силові поля. Джонні, брат Сью, може перетворити своє тіло на вогонь, що дає йому можливість літати. А Бен, найкращий друг Ріда, повністю перетворюється на дивну Істоту, з гігантськими помаранчевими валунами замість тіла. Режисер майбутньої картини Метт Шакман ("ВандаВіжн").

По-різному можна ставитися до такого вибору акторів. Хтось повірить у новий підйом супергероїки, а хтось розчарувавшись відвернеться вже назавжди. Однак із цього приводу вже встиг висловитися режисер Крістофер Нолан, який зняв як режисер трьох "Бетменів" і спродюсував ще дві картини про Бетмена та Супермена. Так от він порівняв цей кастинг акторів з тим моментом, коли Marvel підписали контракт із Робертом Дауні-молодшим на роль Залізної людини. А відповідно, вони цілком зможуть, на його думку, стати новим двигуном цієї франшизи.