Коли українці відзначають Масляну у 2024 році: нова дата і головні традиції

Читать на русском
Автор
2075
Дати Масниці міняються із року в рік
Дати Масниці міняються із року в рік. Фото Колаж/freepik

Розповідаємо, від чого залежить дата та як заведено проводити популярне свято

Масляну в народі називають святом проводів зими та зустрічі весни. Це останній тиждень перед початком Великого посту. Свято також відоме під іншими назвами, такими як Масниця, М'ясопусна неділя, Сирний або Бабський тиждень, а також Сирна седмиця. У цей час заведено готувати млинці і пригощати ними рідних, близьких, гостей.

Коли святкують Масляну в Україні у 2024

Святкують Масляну протягом тижня, починаючи з понеділка за тиждень до Великого посту, який у 2024 році розпочинається 18 березня. Це означає, що першим днем Сирного тижня стане понеділок, 11 березня. Святкування завершиться 17 березня Прощеною неділею.

Масляна 2024: історія та головні традиції

Свято Масляної, що спочатку мало язичницьке коріння, пов’язувалося з днем весняного рівнодення, коли люди проводжали зиму і зустрічали прихід весни. Проте з прийняттям християнства виявилося, що традиційний час цього свята припадає на церковний Великий піст. В результаті Масляну довелося перенести на останній тиждень перед початком Великого посту.

Перед настанням Масляної наші пращури ретельно прибирали свої оселі, щоб насолодитися святом без зайвих турбот. Цілий тиждень Масниці панував достаток різноманітних смаколиків, серед яких особливе місце традиційно займали вареники та млинці. Також у цей час зі стравами вживали багато сиру, сметани та масла.

млинці з маслом

У цьому періоді християни просять вибачення у близьких. Ще за тиждень до початку Великого посту віряни намагаються насититися тим, що зазвичай виключається у піст – молочними продуктами, яйцями, рибою та м’ясом.

Нагадаємо, що в традиціях Масниці закріпилося особливе значення за кожним днем тижня. Наприклад, "Зустріч" у понеділок та "Тещині млинці" у середу.