Не заворушення: у Путіна кумедно прокоментували протести в Башкирії

Читать на русском
Автор
1808
На вулицях Уфи в останні дні збираються тисячі людей Новина оновлена 22 січня 2024, 22:30
На вулицях Уфи в останні дні збираються тисячі людей. Фото t.me/agentstvonews

Прессекретар російського диктатора вважає, що це лише "окремі прояви" і не більше

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков відмовився називати протести у Башкирії масовими заворушеннями. За його словами, це не дуже точно "в юридичному плані", тому це лише "окремі прояви".

У Кремлі не вважають масовими протестами акції, на яких присутні 2 тисячі осіб, адже саме стільки зібралося в Уфі 19 січня. Пєсков розповів журналістам, чому йому не подобається це формулювання, повідомляє пропагандистський ресурс "РИА Новости".

Імовірний сценарій війни між РФ та НАТО

"Я не погодився б із формулюванням "масові заворушення" та "масові протести". Там немає масових заворушень і масових протестів. Там є окремі прояви, які, швидше, належать до компетенції місцевої влади та органів правопорядку виключно", ― сказав Пєсков.

Нагадаємо, що 17 січня лідера башкирських націоналістів Фаїля Алсинова засудили до чотирьох років позбавлення волі. Саме таке покарання суд визнав справедливим за вживання словосполучення "кара халик" під час звернення на народних зборах у квітні минулого року. Це словосполучення має два значення: "хачі" і "простий народ". Експерт підтвердив, нібито Алсинов зробив екстремістську заяву, за що його й покарали.

Того ж дня кілька тисяч людей влаштували мітинг біля будівлі суду. Поліція почала використовувати світло-шумові гранати проти присутніх. Ті закидали правоохоронців сніжками, але отримали "відповідь" палками. Тоді затримали шестеро людей, а одна з жінок звернулася на відео до мешканців Башкирії, які воюють в Україні. Вона закликала їх повернутись і навести лад на території свого народу.

Протести продовжились і надалі. У п’ятницю, 19 січня, у центрі Уфи зібралося близько двох тисяч людей. Декількох затримали співробітники ОМОН. Правоохоронні органи попереджали про відповідальність за участь у несанкціонованих акціях.

Раніше "Телеграф" писав, що влітку 2023 року у Москві протестували мусульмани. Обійшлося без затримань. Поліція навіть не наблизилася до учасників акцій. Цій демонстрації передували масові обшуки мечетей.