У Росії нарешті масові протести. Що відомо про обурення Башкирії

Читать на русском
Автор
1727
Фаїль Алсинов
Фаїль Алсинов. Фото Колаж "Телеграф"

Суд вирішив, що Алсинов вжив слово "хачі". Але він говорив башкирською і переклад має дві версії

У російському регіоні Башкортостан попри двадцятиградусний мороз відбулися масові акції протесту. Два дні підряд люди масово виходили на вулиці після судового вироку для активіста Фаїля Алсинова, що захищав інтереси корінних народів. Протестувальники закидали поліцію сніжками, а у відповідь отримали сльозогінний газ, удари кийками, розгін мітингу та арешти. "Телеграф" дізнається, як таке можливо у країні, де штрафують навіть за сни.

Чому засудили активіста

Причиною стала промова башкирською мовою Фаїля Алсинова на народному зібранні в Баймацькому районі Башкортостану наприкінці квітня 2023 року. Суд вважає, що його висловлювання було екстремістським, яке викликало ненависть та ворожнечу, передає "Настоящее время". Мовляв, у висловлюванні негативно оцінюються групи осіб "мешканці Кавказу", жителі "Середньої Азії", "вірмени". Слідчі вважають, що промова містила "приниження людської гідності всіх перерахованих".

Звинувачення будується на тому, що він ужив вираз "кара халик". Буквально це перекладається як "чорний народ", однак у сучасних тюркських мовах використовується для позначення "простих людей", "простого народу". Проте суд вирішив, що вимовлені Алсиновим слова "кара халик" "відповідають значенню слів "хачі", "чурки", "чорномазі". Це було сказано у контексті, що у башкирів не залишилося своєї землі, мови, президента та народних виборів, а "наші хлопці" замість того, щоб захищати свої землі "гинуть". Провину за те, що відбувається, він поклав у тому числі на "сторонніх", які "забирають нашу землю", — вірменів, росіян, татар і "кара халик". Ось ця сама цитата:

"Сторонні приходять і забирають нашу землю!" Це наша земля! Ми звідси нікуди не поїдемо. Вірмени поїдуть до своєї країни, російські поїдуть у Рязань, татари поїдуть у Татарстан, кара халик поїде себе. Ми не можемо поїхати, наша домівка тут".

За це Алсинову дали 4 роки колонії.

Хто такий Фаїд Алсинов

Фаїль Алсинов є одним із один з найвідоміших лідерів башкирських націоналістів, йому 37 років, пише "Медуза". У 2014 році Алсинов створив нову башкирську національну організацію "Башкорт", яка швидко стала популярною опозиційною політичною силою в республіці, на її групу у "ВКонтакті" підписалися понад 60 тисяч людей. Організація робила ставку на башкирську молодь, провадила праву національну та ліву економічну політику, зокрема активісти просили Кремль дати республіці більше самостійності, вимагали посилити заходи щодо захисту та популяризації башкирської мови, виступали за національні квоти в уряді республіки (аби посади займали башкири).

Алсинов був одним із організаторів протестів проти переривання гори Куштау

У 2020 році Алсинов став одним з основних організаторів протестів на шихані Куштау — стародавню гору хотіла перерити "Башкирська содова компанія". Тоді кілька тисяч людей з усієї республіки вступили у фізичне протистояння із силовиками та переконали главу республіки Радія Хабірова присвоїти горі охоронний статус. Але у тому ж році Верховний суд Башкортостану визнав "Башкорт" екстремістською організацією та заборонив її діяльність. Попри виїзд за кордон своїх колег, Фаїль Алсинов залишився у Росії та намагався публічно висловлюватися так, щоб силовики не мали приводу порушити кримінальну справу". Прихильники активіста вважають, що кримінальна справа проти нього — помста за Куштау.

Баймак, де судили Алсинова

Закликають не воювати в Україні і повертатися додому

Судовий процес над Алсиновим надихнув його співгромадян вийти на протести: спочатку 15 січня до будівлі суду у Баймаку приїхало пару тисяч людей, але засідання скасували, вдруге протести відбулися вранці 17 січня, на наступному засіданні. Не зупинило навіть те, що сам Алсинов мешкав в Уфі, люди координувалися у чатах WhatsApp та Telegram, шукали попутників до Баймака, запрошували іногородніх до себе додому погрітися, пообідати чи переночувати.

Після оголошення вироку 17 січня присутні вимагали його звільнення, на площі біля будівлі суду зібралося близько трьох тисяч осіб, і щохвилини людей ставало більше. Силовики спробували вивезти Алсинова з будівлі суду в автозаку, але натовп оточив буханку і не дав їй проїхати. Силовики почали бити присутніх гумовими кийками, кількох людей затримали, в натовп кинули гранати зі сльозогінним газом. Люди закривали обличчя шарфами, але не розходилися. Учасники акції скандували: "Ганьба!", "Ми — чорний народ".

Після обіду поліція почала використовувати світло-шумові гранати, але і це не допомогло. Чоловіки та жінки закидали у силовиків сніжками, а ті у відповідь били їх палицями. Якоїсь миті у натовпі з'явився батько Фаїля Алсинова, який запропонував їм угоду: натовп пропускає автозак з Алсиновим, а поліція відпускає затриманих. Порушено кримінальні справи, шістьох людей заарештували за порушення правил проведення мітингу.

Та найцікавішими стали заклики у соцмережах до солдатів з Башкирії, які воюють в Україні на боці Росії, повертатися додому та захищати свою землю.

"Я закликаю всіх бійців Башкирії покинути територію України та повернутися для захисту своєї землі та свого народу. Поки ви воюєте за амбіції однієї людини, ваш народ б'ють палицями ОМОН та Росгвардія", — заявила невідома жінка на відео.

Раніше "Телеграф" повідомляв, що у Москві палахнули протести мусульман, які Росгвардія, на відміну від протестів жінок з дітьми, побоялася розганяти та мовчки спостерігала збоку. Причиною стали облави силовиків на мечеті у пошуках нелегальних мігрантів, у ході яких поліцейські не роззулися.