Протести в РФ перекинулися до столиці Башкирії: ОМОН уже пакує людей (відео)

Читать на русском
Автор
4624
Протести в Уфі
Протести в Уфі. Фото SOTAvision

Силовики в Уфі почали активно затримувати всіх, хто знаходиться у районі пам’ятника Салавату Юлаєву

З самого ранку 19 січня в центрі столиці Башкирії відбувається акція на підтримку засудженого Фаїля Алсинова, який захищав інтереси корінних народів. Ще до приходу протестувальників до пам’ятника Салавату Юлаєву в центрі Уфи, де було призначено акцію, стягнули співробітників Росгвардії та ОМОН.

Поліція вже затримала кількох людей. Про це повідомляє місцевий телеграм канал SotaVision.

За оцінками кореспондента видання, у центрі Уфи зараз зібралося близько двох тисяч людей. Силовики почали затримувати протестувальників з початку акції. На площі Салавата Юлаєва скрутили активістку із плакатом "кара халик". Саме за це словосполучення Фаїля Алсинова засудили до реального терміну.

На цьому правоохоронці не обмежились. Силовики затримують потенційних учасників акції на підходах до місця її проведення. Людей попереджають про відповідальність за участь у "несанкціонованій акції". Поліція вже забрала з площі чоловіка, який обернувся прапором Башкортостану.

Джерело фото https://t.me/sotavisionmedia/24327

Незважаючи на це, ті, хто зібрався на площі Салавата Юлаєва, співають башкирські народні пісні, танцюють і водять хороводи.

Нагадаємо, що 17 січня суд у Баймаку засудив одного з найвідоміших лідерів башкирських націоналістів Фаїля Алсинова на чотири роки колонії.

Причиною стала його промова башкирською мовою під час народних зборів у Байматському районі Башкортостану наприкінці квітня 2023 року. Він сказав словосполучення "кара халик", яке експерт у справі прирівняв до слів "хачі", "чурки", "чорномазі". Суд визнав висловлювання Фаїля Алсинова екстремістським.

На оголошення вироку зібралися тисячі людей. Поліція застосувала проти них силу. СК порушив кримінальну справу щодо масових заворушень та застосування насильства до представника влади.

Раніше "Телеграф" писав, що судовий процес над Алсиновим надихнув його співвітчизників вийти на протести. Люди у Баймаку кілька днів поспіль протестували проти вироку.