США не дадуть відповіді: аналітики переконані, що Росія може застосувати ядерну зброю

Читать на русском
Автор
1563
Ядерний вибух
Ядерний вибух

У хід можуть піти тактичні боєголовки

Керівництво Росії не вірить у те, що США готові застосовувати ядерну зброю навіть у разі потреби, а тому серйозно розглядає використання тактичних боєголовок в умовах, що її війська поступляться противнику.

Як пише The Times, аналітики вважають, що Росія може використовувати ядерну зброю у війні проти НАТО, оскільки впевнена, що Альянс не вживатиме аналогічних заходів у відповідь.

"Знаючи, що Захід, як правило, не схильний до ризику і втрат, Росія може розглянути можливість використання певної кількості нестратегічної ядерної зброї для запобігання удару. Це може бути зроблено з розрахунком на те, що США не захочуть застосовувати ядерну зброю в контратаці і, можливо, захочуть швидко покласти край конфлікту", — йдеться у звіті британського Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS).

При цьому в матеріалі йдеться, що деякі західні чиновники допускають застосування ядерної зброї Росією у разі, якщо вона досягне успіху в Україні. Зазначається, що хоч часті загрози російських посадових осіб про його використання на Заході сприймають як блеф, проте важливо розуміти, що доктрина РФ допускає використання зброї масового ураження першими.

Зокрема, одне з положень доктрини припускає, що використання ядерної зброї припустимо у випадку, якщо існує загроза для Росії, навіть якщо її противник використовує виключно конвенційні сили. У IISS вважають, що переваги США й так достатньо, щоб у Кремлі розцінили будь-який конфлікт із ними як загрозу для існування.

Автор звіту Вільям Альберк каже, у Москві потрібно ретельно зважити кількість зарядів, щоб змусити Захід відмовитися від війни, але не розпочати повноцінну ядерну війну.

Він додав, що у США стурбовані тим, що Росія може застосувати подібну зброю та шукають варіанти того, як не допустити масштабного конфлікту.

Як повідомлялося раніше, білоруський диктатор Олександр Лукашенко заявив, що його країна безоплатно отримала від Росії тактичні ядерні ракети комплексу "Іскандер" і може направити їх на територію Польщі.