Техас проти Вашингтона: у США розгоряється конфлікт зі "свободолюбним" штатом, Росія потирає руки

Читать на русском
Автор
2557
Стіна з колючого дроту на кордоні Мексики та США Новина оновлена 26 січня 2024, 17:59
Стіна з колючого дроту на кордоні Мексики та США. Фото twitter.com/TXMilitary

Байден майже готовий застосувати "грубу" силу

Міграційний конфлікт у США розгоряється, адже почалося досить жорстке протистояння між федеральним урядом Джо Байдена та місцевими адміністраціями низки штатів на чолі з Техасом. Саме установка штатом стіни з колючого дроту на кордоні з Мексикою, і стала місцем зіткнення Вашингтону та техасців.

Губернатор Техасу Грег Ебботт заявляє, що він не підкориться вимогам федерального уряду. Про це він розповів New York Post.

Саме він наказав силовикам штату взяти кордон під контроль, вони звели укріплення з колючого дроту та не підпускають туди прикордонників.

Федеральний уряд через суд досяг рішення про зняття дроту – але у відповідь Техас відмовився передавати контроль чинній владі США. Еббот заявив, що штат має законні повноваження контролювати будь-яку географічну точку, тому дії місцевої влади не можна вважати незаконними.

"Президент Байден відмовився забезпечити дотримання імміграційних законів і навіть порушив їх", — сказав губернатор.

Губернатор Еббот заявив, що не підкориться

Еббота підтримали 25 штатів, і підписали відповідну петицію. Це викликало обурення у федерального уряду, тому чиновники звинуватили владу Техасу в "демонізації мігрантів" та "політизації питання".

Далі адміністрація Байдена висунула ультиматум губернатору Техасу Ебботу і дала Техасу 24 години для виконання ухвали Верховного суду США та передачі прикордонних патрульних постів федеральному уряду. Цей термін вже сплину у п'ятницю, 26 січня.

На тлі "погроз" Байдена віцегубернатор штату Ден Патрік закликав його не розпочинати конфронтацію з техаськими силовиками.

"Найбільшою помилкою, яку могла б зробити адміністрація Байдена, було б зіткнутися з правоохоронними органами чи нашими військовими, нашою національною гвардією на нашому кордоні, у цьому парку, коли ми насправді робимо роботу, яку хоче американський народ ", — сказав Патрік.

Зауважимо, що Трамп також висловив солідарність за штатом і закликав "усі штати розмістити в Техасі свою охорону".

Дмитро Медведев про ситуацію з Техасом
Дмитро Медведев про ситуацію з Техасом

Напружена ситуація у США неабияк радує владу Росії, заступник голови Ради Безпеки РФ Дмитро Медведев вже говорить о перспективах створення "Техаської Народної Республіки". Він зауважив, що минулого року лише "жартівливо передбачив" те, що зараз вже коїться в штатах.

Раніше "Телеграф" писав, що міністерство оборони США підтвердило початок переговорів щодо виведення військ з Іраку.