Президентка Угорщини Каталін Новак та міністр юстиції подали у відставку: у чому причина

Читать на русском
Автор
1516
Каталін Новак
Каталін Новак. Фото Getty Images

Напередодні в країні відбулися протести, люди вимагали главу держави залишити посаду

Увечері в суботу, 10 лютого 2024 року, стало відомо, що президентка Угорщини Каталін Новак подала у відставку, а пізніше про намір залишити посаду заявила міністр юстиції Юдіт Варга. Причиною цього стали протести громадян після того, як глава держави помилувала людину, причетну до приховання сексуального насильства над дітьми в дитбудинку.

Президентське помилування було видано ще у квітні 2023 року, але інформація про це у публічному доступі з'явилася зовсім недавно. Це викликало обурення у народу і люди вийшли на вулиці, вимагаючи у Каталін Новак піти у відставку, повідомляє Index.

На якому західному устаткуванні Росія випускає ракети

"Я зробила помилку. Рішення про помилування та відсутність обґрунтування могли викликати сумніви. Тут немає і не може бути сумнівів. Я б ніколи не помилувала нікого, хто жорстоко поводиться з дітьми. Захист дітей — це наш спільний обов’язок", — сказала Новак.

У результаті президент вирішила залишити посаду. Вона також перепросила перед жертвами та членами їхніх родин. Зазначимо, що Каталін Новак була першою жінкою-президентом Угорщини. Нового лідера країни буде обрано парламентом через 30 днів.

Юдіт Варга у Фейсбуці написала, що помилування чоловіка, який приховував сексуальні злочини щодо дітей, є і її політичною відповідальністю. Без її підпису президентка не змогла би амністувати цю людину. Тому вона також планує піти у відставку.

На скандал відреагував прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Він заявив, що слід усунути норму, яка дозволяє амністувати людей, засуджених за педофілію.

Нагадаємо, що у квітні 2023 року в Угорщині було помилувано два десятки людей. Амністія пов’язана з візитом Папи Римського. Серед помилуваних виявився чоловік, який приховував сексуальне насильство над дітьми в одному з державних дитячих будинків. Злочини скоїв директор. Він примушував дітей до інтиму у період з 2004 по 2016 роки. За це його ув’язнили на 8 років. Його заступник знав про злочини, але нічого не робив.

Раніше "Телеграф" писав, що в Угорщині заговорили про Третю світову війну. На думку політиків, вона може розпочатися через Україну чи Ізраїль.