Орбан серйозно догрався: у США замислилися над санкціями щодо Угорщини

Читать на русском
Автор
2684
Орбан ризикує потрапити під санкційний каток
Орбан ризикує потрапити під санкційний каток. Фото focus.ua

Орбан, на думку американських сенаторів, є найбільш ненадійним членом НАТО та підриває зусилля ЄС

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан, схоже за все, догрався – в США почали замислюватися над впровадженням санкцій проти Угорщини та безпосередньо Орбана за спроби підірвати єдність Євросоюзу та НАТО. Саме таку ідею запропонував адміністрації президента США Джозефа Байдена голова комітету із закордонних справ Сенату Бен Кардін.

Про це повідомляє видання Bloomberg. Кардін, сказано у повідомленні, засудив спроби Орбана затягувати обговорення допомоги ЄС Україні у 50 мільярдів євро, а також протести Угорщини проти вступу Швеції до НАТО.

"Орбан знову показав, що є найменш надійним членом НАТО, окрім того, що до сьогоднішнього дня невиправдано затягнув зусилля Європейського Союзу щодо надання так необхідної економічної допомоги Україні", – зазначив Кардін.

За його словами, Білий дім повинен поширити на Орбана дію закону Магнітського. Окрім того, США повинні виключити Угорщину з програми безвізового режиму, а за потреби застосувати проти країни інші санкції.

Цікаво, що Угорщину однаково не полюбляють представники обох партій Конгресу. Так, демократ Джин Шахін та республіканець Том Тілліс в Сенаті заявили, що Орбан дуже ризикує незворотно зіпсувати відносини Угорщини з НАТО та безпосередньо США, якщо продовжить блокування рішення про вступ Швеції до Альянсу.

Нагадаємо, Угорщина пішла на компроміс із лідерами ЄС щодо виділення 50 млрд євро макрофінансової допомоги Україні. Країна не стала накладати вето. Лідери Франції, Німеччини, Нідерландів, Польщі, Бельгії та Італії на чолі з керівником Євроради Шарлем Мішелем та президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн зробили Орбану три пропозиції в обмін на його лояльність.

Пізніше Орбан прокоментував рішення щодо виділення Європейським Союзом 50 млрд євро макрофінансової допомоги Україн. Він назвав його своєю власною перемогою.