"Вірменія не є союзником РФ": Пашинян "вмазав" Кремлю

Читать на русском
Автор
1842
Нікол Пашинян
Нікол Пашинян. Фото rbc.ru

Вірменія може переосмислити своє членство в ОДКБ

Прем’єр-міністр Нікол Пашинян заявив, що Вірменія не виступає союзником Росії у війні проти України. Він додав, що його країна, як відповідальна держава повинна залишатися прихильною до всіх своїх міжнародних зобов'язань, включаючи зобов'язання, які вона має у відносинах з Російською Федерацією.

Про це він сказав в інтерв’ю The Telegraph. За його словами, Вірменія не спрямована проти іншого безпекового партнера.

"Коли тільки почалася війна в Україні, я дав інтерв'ю CNN і сказав, що ми не союзники Росії в питанні України. І це — реальність. Але я також хочу сказати, що наша безпекова співпраця із США, Францією чи іншими нашими партнерами не спрямована проти іншого нашого безпекового партнера. Інша справа, що у самих наших партнерів є побоювання з приводу того, як співпраця з ними може вплинути на їхні системи безпеки. Ми намагаємося вирішувати це питання з нашими партнерами в рамках спільного порядку денного, будучи максимально прозорими", — сказав він.

За словами прем'єр-міністра, членство в НАТО, очевидна червона лінія для Росії, "не є питання, яке ми обговорювали чи обговорюємо". Пашинян також припустив, що Вірменія може переосмислити своє членство в ОДКБ.

"У Вірменії ведуться певні дискусії щодо того, чи відповідає стратегія, заснована на альянсі, довгостроковим інтересам країни", — сказав вірменський прем’єр.

Особливі суперечки, як зазначається, викликає ратифікація парламентом Вірменії Римського статуту Міжнародного кримінального суду, який набув чинності 1 лютого. Росія назвала цей крок "недружнім".

На запитання журналіста про те, чи можуть заарештувати президента Росії Путіна, якщо він прибуде до Єревана, Пашинян не дав чіткої відповіді. Пашинян каже, що рішення про приєднання до Римського статуту "служить підвищенню рівня безпеки Вірменії, щодо юридичних тонкощів.

"Я відкрию такий секрет: після 2018 року у Вірменії почалося багато масштабних демократичних реформ, і я не ухвалюю рішення про те, кого слід заарештовувати, а кого ні. І, як я вже сказав, Вірменія як відповідальна держава повинна залишатися прихильною до всіх своїх міжнародних зобов'язань, включаючи зобов'язання, які вона має у відносинах з Російською Федерацією, та зобов'язання, які країна має у міжнародних відносинах", — зазначив він.

Раніше "Телеграф" писав, що Росія звинуватила Вірменію в тому, що нібито через неї було порушено договір щодо Карабаху. Після чого отримала жорстку відповідь прем’єра країни Нікола Пашиняна.