В НАТО відповіли Трампу про погрози не реагувати на напад на країни Альянсу: подробиці

Читать на русском
Автор
2581
Єнс Столтенберг і Дональд Трамп
Єнс Столтенберг і Дональд Трамп. Фото Колаж "Телеграф"

Будь-яке припущення про те, що союзники не захищатимуть одне одного, підриває всю нашу безпеку, вважають в НАТО

Єнс Столтенберг, який є генеральним секретарем НАТО відповів колишньому президенту США Дональду Трампу. Він сказав, що його заява про недотримування принципу колективної безпеки — статті 5, яка лежить в основі альянсу, — підриває безпеку союзників.

Відповідний коментар генерального секретаря Організації Північноатлантичного договору в неділю поширила штаб-квартира.

"НАТО, як і раніше, готове і здатне захистити всіх союзників. Будь-який напад на НАТО буде зустрінутий спільною і силовою відповіддю. Будь-яке припущення про те, що союзники не захищатимуть одне одного, підриває всю нашу безпеку, включно з безпекою США, і наражає американських і європейських солдатів на підвищений ризик. Я очікую, що незалежно від того, хто переможе на президентських виборах, США залишаться сильним і відданим союзником по НАТО", — заявив Столтенберг.

Своєю чергою Трамп, виступаючи в суботу на мітингу в Конвеї, Південна Кароліна, заявив, що заохочуватиме РФ робити "все, що вони, чорт забирай, хочуть" із будь-якою країною-членом НАТО, яка не дотримується основоположних принципів витрат на оборону, і сказав, що не дотримуватиметься пункту про колективну оборону в разі переобрання.

"НАТО було розвалено, поки я не прийшов. Я сказав: "Усі будуть платити". Вони сказали: "А якщо ми не заплатимо, ви все одно будете нас захищати?" Я сказав: "Точно ні". Вони не могли повірити у відповідь". Трамп розповів, що "один із президентів великої країни" одного разу запитав його, чи будуть США, як і раніше, захищати країну, якщо на них нападе Росія, навіть якщо вони "не заплатять". "Ні, я б не став вас захищати. Насправді я б порадив їм (росіянам) робити все, що вони, чорт забирай, хочуть. Ви повинні заплатити", — заявив колишній президент США, цитує CNN.

Білий дім назвав висловлювання Трампа "жахливими та божевільними".

Раніше "Телеграф" писав, що Трамп закликав не голосувати за допомогу Україні і назвав нову умову. На його думку, ці гроші можна надавати лише у вигляді кредиту, а не безоплатної підтримки.