Палили шини, кидали яйця в офіс Єврокомісії: у Польщі розігнали мітинг фермерів (відео)

Читать на русском
Автор
1356
Протестувальники не зупинилися навіть після розгону акції
Протестувальники не зупинилися навіть після розгону акції. Фото https://www.ukrinform.ua/

Демонстранти влаштували справжнє пекло на вулицях міста

У четвер, 15 лютого 2024 року, польські фермери провели акцію протесту у Вроцлаві, на якій були присутні понад 1000 осіб та більш як 300 тракторів. Вони вимагали скасувати вимоги Єврокомісії та заборонити агропродукцію з України, але протест розігнали через поведінку демонстрантів.

Фермери палили солому та шини, закидали яйцями та петардами будинок офісу Єврокомісії, а також намагалися виїхати на сходи на тракторі. Це призвело до сутички з правоохоронними органами і протест було розігнано, повідомляє Poland Daily 24.

Протести фермерів у Вроцлаві 15.02

Перші трактори з’явилися на вулицях ще на світанку. Близько тисячі фермерів вирішили висловитись проти вимог Єврокомісії. Спочатку вони заявляли, що не блокуватимуть проїзди і що демонстрація триватиме до 16:00, але в результаті все ж таки було порушено рух громадського транспорту, про що місцевих жителів попередили.

Поведінка демонстрантів призвела до сутичок із поліцією. Все через те, що протестувальники закидали будинок офісу Єврокомісії яйцями, кидали в нього петарди.

Правоохоронці розпустили збори. Вони звернулися до протестувальників із проханням розійтися. Поліція не застосовувала силу до фермерів.

Протестувальники попрямували до воєводського управління. Деякі з них почали тракторами блокувати вулиці. Співробітники правоохоронних органів супроводжували марш, хоч він уже був незаконним.

Фермери передали воєводі Мацею Авіженю свої вимоги. Вони вимагали закрити польсько-український кордон та зняти банер "Солідарність з Україною".

Чого вимагають протестувальники у Польщі

Місцеві аграрії визнають, що не можуть конкурувати із українським зерном. Тому вони блокують кордон Польщі та України й влаштовують великі протести.

Список вимог польських фермерів досить великий. Ось основні пункти:

  • заборона імпорту агропродукції з України;
  • запровадження довгострокових програм підтримки польських фермерів;
  • обмеження імпорту із третіх країн;
  • коригування мінімальних цін на агропродукцію;
  • скасування введених раніше Євросоюзом обмежень через екологію (угода Green Deal);
  • припинення руху товару на польсько-українському кордоні.

Нагадаємо, що нещодавно стався кричущий випадок. На пункті пропуску "Ягодин-Дорогузк" розсипали українське зерно. Користувачі Мережі бурхливо відреагували на цей інцидент. Українці шоковані поведінкою поляків, які так цинічно віднеслись до зерна, зібраного під час війни.

Раніше "Телеграф" писав, що українські перевізники влаштували акцію протесту біля кордону. Демонстрації відбуваються мирно.