"Ганебний і образливий злочин": посол України відреагував на розсипання українського зерна у Польщі (оновлено)

Читать на русском
Автор
1291
Висипане з українських вантажівок зерно
Висипане з українських вантажівок зерно. Фото farmer.pl

Справу вже розслідує польська поліція

Україна вимагає притягнути до відповідальності польських фермерів, які висипали частину зерна з українських вантажівок. Влада Польщі має не дозволити подібних дій в майбутньому.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив посол України у Польщі Василь Зварич. За його словами, польські органи влади мали б рішуче відреагувати в правовому полі на цей "ганебний і образливий для українців і більшості поляків злочин".

"Після отримання інформації про розсипане польськими фермерами зерно з українських тірів, які були опломбовані після відповідних митних процедур і рухалися транзитом до Литви, посольство і генеральне консульство України в Любліні невідкладно звернулося до польської поліції з вимогою відкрити справу за фактом цього ганебного злочину", — написав він.

За словами дипломата, польська поліція відкрила провадження і розпочала необхідні процедури. Зварич також підкреслив, що українські дипломати перебувають на прямому звʼязку з водіями зазначених вантажівок.

"Такі методи протестувальників не повинні толеруватися в європейській цивілізованій країні, не кажучи вже про моральну сторону цієї провокації. Тому ми вимагаємо знайти і притягнути винних до відповідальності", — зазначив посол.

Своєю чергою, як пише портал Farmer.pl, польські фермери стверджують, що таким чином вони "відібрали проби" висипаного зерна. Протестувальники заявили, що мають передати їх на дослідження на вміст заборонених речовин.

UPD: Речниця поліції міста Хелм Ева Чиж заявила, що правоохоронці вже провели огляд місця подій, поспілкувалися зі свідками та отримали необхідну інформацію від водіїв. Поки що нікого не затримали.

"Ми прагнемо встановити детальні обставини інциденту, а також виявити винуватця, який безправно відкрив ці вантажівки", — сказала Чиж.

Нагадаємо, 11 лютого біля КПП "Дорогуськ" польські протестувальники зупинили три українські вантажівки та висипали з них частину зерна. Після цього інциденту в мережі спалахнула справжня "буря" з гніву наших співвітчизників.