Вчені знайшли останки підлітка, які пролежали під землею понад 2 тисячі років: як вони виглядають (фото)

Читать на русском
Автор
2157
У Північній Ірландії виявили останки підлітка. Ілюстрація
У Північній Ірландії виявили останки підлітка. Ілюстрація. Фото Pixabay

Було встановлено, що час смерті між 2000 і 2500 роками тому, приблизно за 500 років до нашої ери

Археологи знайшли в Північній Ірландії "болотне тіло", що збереглося в торфовищі понад 2000 років. Було встановлено, що це залишки хлопця віком від 13 до 17 років на момент смерті.

Скелет був знайдений приблизно за метр під поверхнею землі в Беллаги, графстві Лондондеррі. Його виявили ще у жовтні минулого року, але вік вдалося встановити лише зараз. Про це пише Daily Mail.

"Кістки, описані як "добре збережені", але не повністю непошкоджені, були виявлені з частковою шкірою, нігтями на лівій руці, нігтями на ногах і навіть чимось схожим на нирку", — йдеться у повідомленні.

Отримавши в жовтні повідомлення про виявлення останків, археологічний підрозділ PSNI провів розкопки кісток ніг (великогомілкової та малогомілкової кісток) та плечової кістки, а також ліктьової та променевої кісток правої руки.

Приблизно за 5 метрів від землі стирчали кістки нижньої частини лівої руки та лівої стегнової кістки. При подальшому обстеженні області було виявлено додаткові кістки пальців, нігті, іншу частину лівого стегна та грудину.

Болотні тіла, подібні до цього, названі так тому, що вони добре збереглися у складі безкисневих умов торф’яного болота. Експерти Західного університету в Белфасті встановили, що час смерті між 2000 і 2500 роками тому, приблизно за 500 років до нашої ери.

На цей час мало що відомо про особистість підлітка або про те, чому він помер у такому юному віці, чи була його смерть з природних причин, чи це була насильницька смерть.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, що під Києвом археологи знайшли поховання, якому понад тисячу років. У ньому також були останки жінки з кільцями на руках і на шиї.