З'явився новий гравець: чи призведе сонячна пляма до магнітних бур на вихідних

Читать на русском
Автор
Космос
Космос. Фото Pinterest

Поки можна перепочити

Очікувані викиди корональної маси (СМЕ) із Сонця все ж таки не прилетіли на Землю. Астросиноптики прогнозують найближчими днями геомагнітну тишу, хоча її може порушити пляма AR3576.

Як повідомляють вчені зі сайту дослідження космічної погоди Spaceweather, жодні CME не прямують до Землі. У зв’язку з цим у найближчі 3 дні геомагнітні бурі малоймовірні.

Вони наголошують на тому, що це може змінитися, якщо сонце раптово викличе велике швидке виверження від плям, але наразі прогнозом передбачено тишу.

Однак фахівці застерігають про небезпеку від сонячної плями AR3576 яка скоро може зникнути з поля зору, адже Сонце повернеться до Землі іншим боком.

"Зараз AR3576 знаходиться в "небезпечній зоні". Якщо виверження відбудеться сьогодні або в найближчі кілька днів, уламки можуть бути спрямовані назад на Землю за допомогою спіралі Паркера", — кажуть вчені.

Вони також пояснюють, що "спіраль Паркера" — це спіраль, по якій обертається магнітне поле Сонця.

Згідно з даними, пляма може викликати радіаційний шторм, а він, своєю чергою, може спричинити запотівання камери супутників, перезавантаження бортової електроніки та затемнення короткохвильового радіо.

Нагадаємо, раніше "Телеграф" писав про те, якою буде погода в Україні на вихідних.